U2 – “War”

Veljača – 1983.

U2 izdaju treći studijski album “War”.

Sam naslov aludira ono što će sadržaj izložiti, jaku antiratnu poruku i socijalni angažman grupe, pogotovo lidera Bonoa. Ovo je prvi album na kojem je politika i to ona dnevna prevladavajući faktor u lirici, a za njom slijedi i muzika u službi.

Samo postojanje tema “Sunday Bloody Sunday” i “New Year’s Day”, te naslovna, dovoljno kazuje sve za sebe.

Bila je to prekretnica u životu grupe, ne toliko što se tiče muzike i medijske strane koliko one koja ukazuje na njen angažman. Po uzoru na svoje prethodnike iz šezdesetih, ali ne tako naivno, Bono i ekipa seciraju suvremeni svijet ukazujući na neuralgične točke svjetskog poretka, njihove uzroke i posljedice koje trpe svi, a pogotovo stanovnici trećeg svijeta, odnosno najsiromašnijih zemalja.

Od ovog albuma Bono se aktivno angažira u velikim priredbama i akcijama UNICEF-a, ali i malih događaja koji ipak svojim postojanjem mijenjaju neke nepravde na svijetu.

No, u svemu tome, grupa, a posebno Bono, nisu zaboravili i onu drugu stranu, poslovnu.


U2 – “Sunday Bloody Sunday”

Pametnim rukovođenjem firme U2 d.o.o. grupa stječe prvi ozbiljan kapital koji im omogućava nesmetani razvoj i time izbjegavaju klopku u koju su upale tisuće sastava iz prošlosti i u njoj okončale svoj kreativni život.

Album “War” je snimljen u Windmill Lane Studiju, pod producentskom palicom producenta Steve Lillywhitea. (Steve je producirao i prva dva albuma grupe.)

“War” je postigao veliki uspjeh, potisnuvši s top lista Michael Jacksonov “Thriller” i time postaje prvi album grupe na prvom mjestu u UK.
U Americi postiže nešto skromniji uspjeh, ali još uvijek veliki, dolazi na #12 Billboarda i postiže zlatnu tiražu.

Interesantno je da je po samom izlasku album bio loše primljen od britanske kritike, ali s vremenom, povijest je i to korigirala.

Album se isto tako smješta na Rolling Stoneovu listu “The 500 Greatest Albums of All Time” i to na #223 mjesto.


U2 – “War”  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci