U2 – “The Joshua Tree”

Ožujak – 1987.

U2 izdaju peti studijski album, pod producentskom palicom Daniel Lanoisa i Brian Enoa, maga klavijatura i studijske produkcije.

Na albumu grupa skoro pa radikalno mijenja stil, usmjeravajući se s poluambientalong prethodnika, “The Unforgettable Fire”, na daleko žešći sound. To i nije došlo samo od sebe, jer je grupa u traženju inspiracije zagazila u same korijene američke i irske muzike. Kroz tu muzičku vizuru se provukao i nadogradio kritički odnos američkog socijalno neosjetljivog društva.

Inače album je nastajao u Irskoj u opuštajućoj atmosferi, koja se prenijela i na samo djelo. No, ipak sve nije išlo po planu, jer su se mnogobrojni događaji upleli u njegovo stvaranje. Tako je u biti album završen nakon ukupno deset mjeseci snimanja.

No U2 su već bili zvijezde, te im se to nije uzimalo za nešto loše.


U2 – “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”

Po izlasku album zauzima dobre startne pozicije, te se penje po top listama u 20 zemalja. Pri tom obara rekorde prodaje, što grupi cementira status kod matične kuće. Kod publike pak, kako Rolling Stone navodi, U2 od heroja postaju superzvijezde.

Na albumu su se našli i visoko kotirajući hitovi,“With or Without You”, “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, i “Where the Streets Have No Name”.

Sam album uzima Grammya, priznanja za “Album godine” i “Najbolja Rock Izvedba”

Potpomognut turnejom koja je uslijedila po njegovom izlasku, album se prodaje u monstruoznih 25 milijuna kopija i postaje jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

2014. godine, album se uvrštava u “US Library of Congress National Recording Registry”.


U2 – “The Joshua Tree” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci