„Live Aid“

Srpanj – 1985.

Održava se možda najveća dobrotvorna predstava u povijesti ljudskog roda.

U stvari dvije, jer „Live Aid“, kako je prozvan ovaj događaj, održavao se skoro istovremeno u Londonu i u Philadelphiji.

Potaknuti plemenitom idejom o pomoći ugroženom stanovništvu Etiopije i zemalja u okruženju, koje je zbog rata na tim prostorima i vremenskih nepogoda, pogodila najveća glad od kako se pamti, Bob Geldof i Midge Ure su se udružili i počeli s organizacijom „Live Aid“-a.

Osnovna je namjera bila da se prikupe minimalna sredstva za pomoć, no kako se projekt razvijao, na vidjelo je počela izlaziti monumentalnost ovog događaja.

I kad su na to najveća imena svjetske scene dala svoj pristanak za nastup, postalo je jasno – ispred njih je događaj globalnih razmjera. Od tog trenutka sve je bilo upregnuto u što bolju i detaljniju organizaciju ova dva koncerta.


Paul McCartney – “Let It Be” (Live Aid 1985)

U međuvremenu je Bob ispred sebe stavio jedan naoko, nemogući zadatak, ujediniti Led Zeppelin,  bar za ovu priliku, bar na sat vremena. Ideja je na početku bila „mision impossible“, no, na kraju, plemenitost ideje koju su zastupali organizatori i benefit njihovog nastupa, je prevagnuo.

Bili su to koncerti za sjećanje svih sudionika i milijuna gledalaca širom svijeta.

Organizatori su isto tako uspjeli sinkronizirati nastupe, da su pojedini izvođači, kao Elton John, nastupili u Londonu i onda Concordeom odletjeli za Philadelphiju, te stigli i tu odraditi nastup.

Teško je izdvojiti bilo koga na ovim koncertima, jer svi su davali maksimum od sebe, ali, pored Pink Floyd, ipak najviše pažnje je pobrala grupa Queen.


Phil Collins – “Against All Odds” (Live Aid 1985)

Sam osvrt na ove koncerte je ipak daleko složeniji, veći i dublji da bi ovdje išta od toga stalo. Bilo kako bilo, onaj ljepši dio priče je završen trijumfalnim pozdravom i nadom u bolje sutra, naivno kako samo umjetnici znaju.

Surova stvarnost se uskoro počela odvijati ispred očiju sviju nas.

Prvo veliko razočarenje je došlo od informacije da su zemlje „donatori“ masno naplatile svoje donacije. Pored uredne naplate donacija, isporučivani su lijekovi kojima je istekao rok trajanja, hrana koja više nije bila za ljudsku prehranu itd itd, uglavnom, vidjela se sva bijeda zapadne civilizacije, koja u ovom kao i u većini slučajeva počiva na onoj „izvana gladac, iznutra jadac“.


Queen – Live Aid 1985 – Full Concert

No, to je bio samo prvi dio tužnog nastavka.
Ostatak je slijedio po dopremi „humanitarne pomoći“ u luke iskrcaja. Tamo su se u većini slučajeva robe domogle militantske bande, koje su preprodavale pomoć i dakako, upotrijebili je za svoje političke ciljeve. Čak je i Bob Geldof, kad je čuo glasine, otišao tamo da se sam uvjeri. Vratio se s niti malo radosnim vijestima.
Ostavimo to za neku drugu priliku, i ovo je je bilo previše.

Bilo kako bilo, „Live Aid“ je u povijesti moderne muzike ostao zapamćen kao najveći spektakl koji je nakratko ujedinio sve razjedinjene narode i kontinente. Pored stotine tisuća posjetitelja na mjestima gdje su se koncerti održavali, isti su prenošeni satelitski, te se procjenjuje da je oko 150 nacija s oko 1.9 milijardi ljudi, prisustvovalo ovom događaju.

Interesantno je, i malo poznato danas, da je inspirirano ovom organizacijom, isti dan u Australiji i Njemačkoj isto tako organiziran sličan spektakl s istom svrhom.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci