Craig Gruber
1951. – 2015.

Svibanj – 2015.

Nakon dugotrajne borbe s rakom prostate preminuo je Craig Gruber. Imao je 63 godine.

Pored bogate muzičke karijere, Gruber je ipak postao i ostao poznat po svojo ulozi u prvoj inkarnaciji grupe Rainbow. Pridruživanje ovoj grupi u osnutku je prethodilo članstvo u grupi Elf, iz koje je Ritchie Blackmore regrutirao članove za svoj novi sastav. Gruber aktivno suučestvuje u kreaciji prvog albuma novooformljene grupe, te nakon njegova snimanja odlazi na turneju s bendom. Nakon turneje, Ritchie raspušta sastav, ostavljajući samo Ronnie James Dioa.

Boravak s velikanom je i te kako pomogao Gruberu, te uskoro nalazi angažman s još jednim velikim gitaristom, Gary Mooreom. S njime snima dva albuma, studijski, “Victims Of The Future”, te u toku turneje koja je uslijedila nakon izdavanja ovog albuma, i živi album, “We Want Moore”.

Nakon okončanog angažmana s Gary Mooreom, osniva grupu Bible Black, ali nakon snimljena dva albuma je raspušta zbog ubistva suradnika i suosnivača, Gary Driscolla.

Interesantno je isprepletanje njegove karijere s karijerom Ronnie James Dioa. Zajedno su osnovali Elf, potom su bili u prvoj postavi grupe Rainbow, da bi se nakon što je Ronnie prešao u Black Sabbath i zamijenio Ozzy Osbournea/Ian Gillana, ponovo našao s njime, radeći na materijalu grupe. Taj će materijal kasnije postati album “Heaven And Hell”.

Gruber popunajva prazninu nastalu odustajanjem Geezera, originalnog basiste Black Sabbatha, od angažmana u grupi. Naime,  Geezer je nakon odlaska Ozzy Osbournea bio uvjeren da za grupu nema budućnosti bez njega, te je otišao.

No, čuvši materijale koji su nastali bez njega, vraća se u grupu i preuzima mjesto od Grubera. Nije mi poznato, da li je išta od Gruberove svirke ostalo na službenom izdanju ovog albuma, jer je večina materijala ponovo snimljena, ovaj put s Geezerom na basu.

Posljednje vrijeme Gruber je ponovo bio aktivan, i to u grupi Raven Lord, a od 2013. godine je član teškometalne grupe Zvekan.

Što reči na kraju?
Craig Gruber je bio jedan mali, ali značajni kotačić u ogromnom rock mehanizmu. Sudjelovao u mnogobrojnim projektima, bio pod i van fokusa javnosti i iza sebe ostavio trag u grupama s kojima je svirao. Za ljude koji žive za muziku i od muzike, sasvim dovoljno da se jedan život proglasi plodonosnim!

R.I.P. man!

Povezani članci