U2 – “THREE”

Rujan – 1979.

Nakon mnogobrojnih peripetija i zavrzlama mladi i perspektivni bend U2 izdaje EP „THREE“.

Sam naslov upućuje da se radi o tri kompozicije, od kojih će se dvije (“Out of Control” i “Stories for Boys”) naći na debut albumu grupe „Boy“

No, priča počinje daleko ranije, kad U2 pobjeđuju na lokalnom natjecanju mladih nada. Tu ih zapaža predstavnik diskografske kuće CBS, Jackie Hayden i nudi im suradnju. Već nakon prvih razgovora postaje de facto njihov manager, te se grupa lagano priprema za ulazak u studio za snimanje demo traka.

U ovom trenutku je bitno za naglasiti da je CBS iz Londona, dakle, glavni ured izdavača, smatrao da su U2 manje talentirani lokalni zabavljači, te je sustavno ignorirao sve što je bilo vezano za U2, a dolazilo je u obliku mjesečnih izvještaja Jackie Haydena.

Jackie nudi ugovor grupi, ugovor koji je između ostalog sadržavao i klauzulu da sljedećih pet godina CBS de facto posjeduje sve što grupa napravi. Nakon premišljanja, U2 odbija potpisati takav ugovor, smatrajući ga nepovoljnim. Bio je to ujedno i prekid suradnje Jackie Haydena i U2, no ostali su u dobrim odnosima (i da je htio Jackie nije mogao mijenjati ugovor na korist svojih pulena, jer je bio tipski i centrala nije dozvoljavala nikakve korekcije!)

U stvari Jackie Hayden se pretvorio u dobrog duha benda, jer im je našao prikladnog producenta i organizirao snimanje prvih snimaka i dakako, bio je stalni posjetitelj njihovih koncerata.

I prvi EP grupe nazvan jednostavno „THREE“ je izašao i pomalo iznenada, prvo izdanje od 1000 primjeraka se prodaje “u dahu“. Potom izdaju iste pjesme, ali na singlici, koja isto tako biva razgrabljena, ali u daleko većoj tiraži, te dolazi na Irsku top listu singlica, na #19. mjesto.

U trenutku penjanja singlice po top listi, U2 priprema teren za debut album izdajući singlice (“Another Day”, “11 O’Clock Tick Tock” i “A Day Without Me”), koje će utabati put debut izdanju koje će ih lansirati u orbitu muzičkog miljea.


U2 – “THREE”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci