U2 – “Boy”

Listopad – 1980.

U2 izdaju album prvijenac, „Boy“.

Izlasku albuma je prethodila jedna neugodna epizoda. Naime, grupa je ponudila album lokalnoj diskografskoj kući, no ovi su ga odbili uz obrazloženje da grupa nije perspektivna i da je vrijeme tog albuma isteklo. Bono i ekipa se okreću kući Island Records, te bivaju prihvaćeni. Album izlazi i pobuđuje znatnu pažnju. Za to je većinom zaslužan, uz Bonov vokal, specifični zvuk kojeg su donijeli, reklo bi se, „iz prve“.

Taj je zvuk počivao na Edgeovoj gitari i ima svoju pomalo neobičnu povijest. Kako je Edge tehnički bio veoma slabo potkovan, pokušavajući izvesti kompliciranije dionice, jednostavno bi fulao. I da bi se pokrio poslužio se trikovima, koji su mu u kasnijoj fazi, postali zaštitni znak.

Album „Boy“ izlazi s dva različita omota. Europsko izdanje ima na naslovnici sliku dječaka, dok se na američkom izdanju nalaze distorzirane slike članova benda. Razlog ovom je zabrinutost američkog distributera, da bi slika dječaka na omotu ploče mogla biti proglašena pedofilskom, te time donijeti negativne kritike bendu.

Na albumu se našla i singlica „I Will Follow“, koja se pristojno plasirala na top listama i omogućila albumu nesmetano penjanje.


U2 – “I Will Follow”

Nisu to bile nebeske visine, ali, u Kanadi dolazi na #12. mjesto, u Americi na #63. i u Engleskoj na #52. mjesto.

Sam album nosi poprilično eksplicitne tonove po pitanju seksualnosti i time biva odmah prihvaćen od gay zajednice u Americi. To je prihvaćanje katkad generiralo potpuno krive zaključke, da je album namijenjen toj populaciji. No, grupa je uspješno izbjegla tu zamku.

Ovaj album je našao svoje mjesto u svim kasnijim anketama vezanim za pozicije debut albuma, a i regularnih izdanja. Tako ga je The Village Voice, 1981. godine smjestio na #18. mjesto najboljih albuma godine. Rolling Stone ga na svojoj listi “500 Najvećih Albuma Svih Vremena”, smješta na #417. mjesto, da bi ga magazin Uncut, smjestio na #59. mjesto “100 Najvećih Debut Albuma”.

Najdalje je u ovome išao Amazon.com, koji ga je proglasio za „Greatest Debut Album of all Time“!?


U2 – “Boy” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci