Nektar – “A Tab in the Ocean”

Studeni – 1972.

Nakon uspjeha prvijenca „Journey to the Centre of the Eye“, progresivna grupa Nektar izdaje nasljednika, „A Tab in the Ocean“.

Album meteorskom brzinom skače u visine i de facto predstavlja vrhunac opusa ove grupe. Iako su nasljednici, poglavito „Remember the Future“, „Down to Earth“ i „Recycled“, proglašeni remek djelima žanra i posjećivali top liste, „A Tab in the Ocean“ je taj koji je ustoličio grupu na pijedestal perjanica progresivnog pokreta tog doba. O kojim se gabaritima radi, možda će vjerno dočarati činjenica da su u to vrijeme bili stavljeni u ravan s Pink Floyd.


Nektar – “A Tab in the Ocean”

Pa i sama godina izlaska je determinirala položaj albuma. Naime, bila je to godina kad je grupa Genesis izdala album „Foxtrot“, Gentle Giant album „Three Friends“, Pink Floyd, „Obscured by Clouds“, Jethro Tull „Thick as a Brick“, … . Biti zapažen u tom okruženju koje para nebeske visine znači samo jedno.

„A Tab in the Ocean“ otvara epska, 16. minutna naslovna tema koja utabala mnoge staze svojim postojanjem. Iako nastala na osnovama trenda dugih kompozicija, koje su u pravilu zauzimale cijele strane vinila, izdvaja se svojim pristupom i inovativnošću slaganja skoro pa klasičnih psych kratkih kompozicija vezanih u jednu cjelinu. Dakako, kao i svi pionirski radovi, pa tako i ovaj pati od dječjih boljki, od kojih je najkarakterističnije nepostojanje elegantnih prelaza. U pojedinim slučajevima su oni dosta grubi i skoro neprirodni, no to ne umanjuje ukupan dojam. U neku ruku ga baš taj „minus“ nadopunjava, jer se po završetku kompozicije se ima osjećaj monolitnosti sastavljene od odvojenih granitnih blokova koji samo leže jedan na drugog, bez vezivnog tkiva.


Nektar – “Desolation Valley/Waves”

Nektar je ovim albumom priskrbio respektabilnu vojsku sljedbenika, poglavito u Njemačkoj, gdje su radili i živjeli. Iako su bili engleska grupa, Njemačka im je bila „radno mjesto“, te nije ni čudno što su pored utjecaja progresivne muzike s Otoka primjetni tragovi Kraut Rocka.

Nektar je svoje postojanje prebacio i u novo stoljeće, ostavivši iza sebe plodno dvadeseto, koje se očitavalo i u nekom redovnom posjetu top lista s obje strane Atlantika. U ovim vremenima toga nema, ali ima albuma koji se i te kako dadu slušati. Pa čak i ako niste navikli na „klasični“ Nektar.


Nektar – “A Tab in the Ocean” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh