Nektar – “Remember the Future”

Studeni – 1973.

Od strane sljedbenika proglašen je za remek djelo. Ni kritika ga nije previše iskritizirala, povijest, hm, gurnula u sporednu ladicu, pravedno ili ne, ovisi tko gleda i iz kojeg kuta gleda.

No, pogledajmo iz onog progresivnog kuta koji je egzistirao u sedamdesetima prošlog stoljeća, pa ćemo lako zaključiti da album “Remember the Future” možda i nije remek djelo, ali da je odličan album, to sigurno jest.

Naslonjen na trendovski koncept, odnosno jedan album jedna kompozicija podijeljena u dva djela (strane vinila), album slijedi uhodanu stazu prethodnika, ali vješto izbjegavajući zamku manirizma. Kad ga se posluša jasno je i kako je u tome uspio.

Album u biti predstavlja okosnicu pod-pravca Krauta, koji se tehnički može opisati kao “space-kraut rock“. Iako, mora se podcrtati da je izraz skovan samo radi determinacije ladice u koju bi ga se eventualno moglo smjestiti, ali ne i cjelokupnog sadržaja. Jer, sam Kraut u sebi nosi daleko više od krutog i limitiranog izričaja i kad na to nadodamo nastavak u obliku „space rock“, koji je sam po sebi bio žanr na globalnoj razini, onda je jasno o čemu se radi.

Dakako, mnogo toga što je bivstvovalo sredinom prošlog stoljeća iz današnje perspektive izgleda ili zvuči arhaično, staromodno, u slučaju mode čak i redikulozno.
Ono što se mora priznati tom dobu, a i danas je fascinantno, jest potraga za novim, uzbudljivim, različitim, pa i po cijenu rušenja mukotrpno izgrađenog sljedbeništva, jer ne zaboravimo samo ono osnovno, u to vrijeme „samo mijena stalna jest!“.

I tržište je kažnjavalo reciklažu, a da ne govorimo o pokušajima kreiranja cijelog opusa na istim postavkama i parametrima. Danas se za te i takve bendove ne zna. Povijesti ih je jednostavno izbrisala.

Stoga nije ni čudo da je svaki albuma grupe Nektar, ma koliko konceptualno bio blizak s ostatkom opusa, drugačiji u mnogo čemu od prethodnika, ali i od nasljednika.

I da se vratimo albumu.
Ma koliko čudno izgledalo, album se penje i na top liste. I to ne na bilo koje. Pored Australije, gdje je zasjeo na #72. mjesto, osvanuo je na najvećoj, najjačoj listi na svijetu, američkom Billboardu i to na #19. mjesto.

Toliko o ovom albumu i njegovom statusu.


Nektar – “Remember the Future” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh