Nektar – “Magic Is a Child”

Rujan – 1977.

Nektar je čak i za ona vremena bio neobična grupa.
Sastavljena od Engleza, oformljena u Njemačkoj, svirala je embrionalnu verziju space rocka, evoluirala u hard rock s progresivnim predznakom i cijelo vrijeme iako je djelovala u epicentru Kraut rock zbivanja de facto nikada nije postala njen integralni dio.

I ne samo to, Nektar je svojim prvim ostvarenjima dolazio na top liste i to ne bilo koje, već na Billboard. Da, na najprestižniju top listu na svijetu, top listu koja je samo postojanjem na njoj jamčila dobru zaradu.


Nektar – “Listen”

Pa kao i da to nije bilo dovoljno, Nektar si je već od prvih izdanja i koncertnim aktivnostima priskrbio rijeku sljedbenika koja je nakon nekog vremena bend pretvorila u kult.

Iz današnje perspektive ovo djeluje nestvarno, ali nažalost, vrijeme briše puno toga, no to je neka druga priča za neku drugu priliku.

“Magic Is a Child” je bio sedmi album grupe i ujedno i prvi na kojem nije sudjelovao osnivač i lokomotiva grupe Roye Albrighton. Umjesto njega je uskočio Dave Nelson. Za divno čudo, Royevo odsustvo se i nije puno osjetilo, ali ipak, album biva mlako primljen od kritike i publike. No, status je bio tu i teško da ga se moglo poljuljati s jednim prosječnim ostvarenjem.

A kad o statusu govorimo, mislim da je dovoljno spomenuti da na ovom albumu gostuje Robert Fripp, pod pseudonimom Walt Nektroid, u pjesmi “Train from Nowhere”.


Nektar – “Train From Nowhere”

Za razliku od prijašnjih izdanja album se sastoji od kraćih kompozicija, pa je i u tom segmentu izuzetak, jer Nektar je bio poznat po konceptualnim albumima, na kojima su kompozicije katkad zauzimale cijeli prostor albuma ili u najklasičnijem djelu, svaka na svoju stanu vinila.

“Magic Is a Child” neće ostati u povijesti zapisan kao ogledni primjer stvaralaštva grupe Nektar, ali će sigurno ostati kao klasičan primjer diversifikacije stilova jedne grupe unutar, pa i van granica u kojima je djelovala, te nagovještaj skretanja prema AOR-u.


Nektar – “Magic Is a Child” 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh