Michael Holliday
1924. – 1963.

Listopad – 1963.

Tog Listopada 1963. godine, u osvit nove rock ere, pop zvijezda trenutka, Michael Holliday je pronađen mrtav u svom stanu.
Dijagnoza, OD!

Pored dvije singlice na top listama koje su tjednima boravile na prvim mjestima, Michael ima sve ono što jedna pop zvijezda ima i o čemu sanjaju milijuni. No, ne kaže se za ništa, „pazi što želiš, moglo bi ti se ispuniti!“.
I upravo se to dogodilo Michaelu.

Svoj prvi #1 na top listi ima pretpotopne 1958. godine, kada singlica „The Story of My Life“, koja je istovremeno i prva uspješnica kompozitorskog tandema koji će obilježiti ranu epohu, Burt Bacharacha i Hal Davida.


Michael Holliday – “The Story Of My Life”

Drugi #1 hit single dolazi na top liste 1960. godine. S ovom singlicom, „Starry Eyed“, Michael postaje prvi umjetnik iz Liverpoola, koji dolazi dva puta na prvo mjesto top liste. (No, svi znamo što su nakon njega četvorica iz Liverpoola postigla.)

Uspjeh nije došao preko noći. Još od sredine pedesetih, Michael se s brojnim singlicama nastoji domoći trona, no iako uspješan, nikako da dođe do vrha.

I onda se dogodilo ono za čime je žudio. Prva singlica udara na #1, svjetla reflektora su uperena na njega. Par godina nakon ove hit singlice, još jedna i postaje pop zvijezda.


Michael Holliday – “Starry Eyed”

No, sljedeće singlice, „Skylark“, i „Little Boy Lost“, i pored pojavljivanja na top listama ne polučuju značajniji uspjeh.

Uporno nastavlja dalje, ali stare bolesti počinju isplivavati na površinu. Pored osobnih problema (razvod, financiji problemi uzrokovani nemarnim upravljanjem novcem..), Michael doživljava kulminaciju fobije od pozornice. (Vjerojatno jedina zvijezda današnjice, koja se panično bojala pozornice.)

I sve skupa se zbrojilo u jednom „šutu“, ili kako ga još nazivaju „zlatnom metku“.

Michael Holliday je time otvorio vrata i započeo žalostan red, u koji će se svrstati, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Brian Jones, i još mnogi drugi.

No, za kraj ipak nešto lijepo.
Naime, veliki idol Michael Hollidaya je bio Bing Crosby, koji mu je nakon smrti posvetio cijeli album, i time mu ukazao priznanje za sve što je učinio.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh