Yes – “Topographic Drama Live Across America”

Studeni – 2017.

Progresivna grupa Yes je  objavila živi album, “Topographic Drama Live Across America”.

Kao što sam naslov kaže, album se sastoji od kompozicija s albuma “Drama” i njihovog najuspješnijeg djela “Tales From Topographic Oceans”

Razlog ovakvog pristupa opusu i njegovog prezentiranja je vjerojatno kombinacija nikad uživo izvedenog kompletnog albuma (“Drama”) u kombinaciji s komercijalno najuspješnijim izdanjem (“Tales From Topographic Oceans”).

Dakle igra se na sigurnu kartu i …, i fanovi su zagrizli ovaj primamljiv mamac. Amerika je uvijek bila plodno tlo za ovu grupu, te ni s te strane nema iznenađenja, kad se o nastajanju snimaka radi.

U ljeto 2016. godine grupa Yes u sastavu Steve Howe (gitare), Alan White (bubnjevi), Geoff Downes (klavijature), Billy Sherwood (bas), Jon Davison (vokali), te uz asistenciju dodatnog bubnjara, Jay Schellena odlaze na veoma ambicioznu turneju po Američkom kontinentu.


Yes – “Topographic Drama Live Across America” / promo

Repertoar s dva gore navedena albuma im je priskrbio (pre)pune dvorane i idealnu priliku za snimanje novog albuma.

Album “Topographic Drama Live Across America” je izašao kao dupli CD i trostruki vinil. Sama naznaka trostrukog vinila, omot Roger Deana i raskošna produkcija asociraju na veliki album kojeg je grupa snimila 1973. godine u svojoj najjačoj postavi, album “Yessongs”. Bilo je to jedinstveno izdanje ove velike grupe koja je sa simfonijskim orkestrom zaposjela top liste i pri tom dobila, do tada (a i kasnije) nezamisliv publicitet .

Tragovi “Yessongs“-a se osjećaju i na ovom albumu.

Ma kako pompozno i glamurozno bio najavljivan ovaj album, ipak se nad njime nadvila sjena. Naime, u isto vrijeme kad je ova postava grupe Yes bila na turneji po Americi, postava na čelu s Ion Andersonom je također bila na turneji po Americi, stvarajući konfuziju kod sljedbenika. Nerijetko se događalo da je grupa Yes nastupila dva puta u istom gradu s dvije razlite postave. No, to je već neka druga priča.

Uglavnom, ljubitelji ove grupe su ovim albumom ipak došli na svoje, jer da spomenem i to, pored albuma “Drama” i dvije strane albuma “Tales From Topographic Oceans”, na albumu se nalaze i velike kompozicije benda iz različitih razdoblja života grupe. (“Roundabout”, “Starship Trooper”, “And You And I” i “Heart Of The Sunrise”.)


Yes – “Topographic Drama Live Across America” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh