Eric Clapton – “Slowhand”

Studeni – 1977.

Eric Clapton snima peti solo album “Slowhand”.

Album cementira Claptonov status u drugoj fazi karijere i potvrđuje ono što su svi znali, da je najveći živući gitarista te da grafiti po Londonu, desetljeće prije izlaska ovog albuma nisu bile prazne izjave.

Album nosi naslov “Slowhand”, što je Claptonov nadimak u blues krugovima.

Album se danas smatra kao najzrelije Claptonovo djelo solo karijere. Ne za ništa! Na njemu se u potpunosti profilirao kao urbani blues glazbenik s rock senzibilitetom, definitivno ostavljajući iza sebe prošlost koja je mirisala na Cream i Blind Faith.

Album nose dva velika hit singla “Lay Down Sally” i “Wonderful Tonight”, koja su poharala sve top liste na svijetu.


Eric Clapton – “Cocaine”

Interesantna je u ovom kontekstu sudbina pjesme “Cacaine”, (obrada JJ Calea). Našla se na albumu kao prva pjesma i kao album “opener“, te je bilo za očekivati da će eksplodirati kao singlica i na listama. Ništa od toga!
Pjesma se polako, ali sigurno penjala u svijesti auditorija i ipak, nedugo nakon izlaska albuma i prvih singlica s njega, postala koncertni standard Eric Claptona i jedna od njegovih najpoznatijih obrada (uz “After Midnight” i ” I Shot The Sheriff “)

Kako ljudskoj gluposti ipak nikad nema kraja, u Argentinskom izdanju albuma pjesma “Cocaine” i pored svoje “anti-drug” poruke, je izbačena. Prvi put se u toj zemlji pojavila 1984. godine.

Nakon ovog albuma karijera Eric Claptona ulazi u nešto mirnije vode, kako kreativno tako i komercijalno.


Eric Clapton – “Slowhand” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh