Grupa 220 – “Naši dani”

Prosinac – 1968.

Rock je na našim prostorima egzistirao već poprilično godina kad je Grupa 220 ušla u Jugotonov studio radi snimanja prvog albuma.

Sam čin je bio ravan senzaciji, jer sve grupe u okruženju su mogle kako tako doći do singlice, ali do albuma, nitko. Albumi su bili rezervirani za ozbiljne forme (ma što to značilo!). (Grupa 220 je iza sebe imala na vinilu otisnute pjesme “Osmijeh” i “Kad bih bio Petar Pan”, izdane 1967. godine.)

Tog Božića 1968. godine, u izloge ploča je osvanuo album „Naši Dani“, Grupe 220. Na albumu se odvojio kreativni duo, Drago Mlinarec i Branimir Lambert Živković. Drago je bio autor skoro cijelog materijala na albumu, dok je Lambert uz asistenciju na nekim pjesmama, napisao sve aranžmane.


Grupa 220 – “Negdje postoji netko”

Album je pobudio neviđeni interes, potvrđujući tezu o rocku kao sljedećoj velikoj svari kad je u pitanju prodaja. No, to nije bio baš jasan signal ljudima koji su odlučivali o izdanjima, te je ipak trebalo pričekati skoro tri godine da Time, Indexi, Josipa Lisac, .. izdaju svoje prve albume.

Grupa 220 je postojala još neko vrijeme nakon izlaska ovog albuma, snimala i nastupala, te se nakon mnogobrojnih personalnih promjena raspada, ostavivši iza sebe embrio iz kojeg se razvijala scena ex-Jugoslavije.


Grupa 220 – “Naši dani” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh