The Clash – “Cut the Crap”

Studeni – 1985.

The Clash izdaje šesti i posljednji album “Cut the Crap”.

Album je svjetlosnim godinama od početnog, buntovnog Clash izričaja i po izlasku generira uglavnom negativne kritike. Ide se toliko daleko da se samo postojanje ovog albuma proglašava “redikuloznim“.
S razlogom!

Album je snimljen bez dvojice utemeljitelja sastava, bubnjara Topper Headona i gitariste Mick Jonesa, koje je manager Bernard Rhodes otjerao iz sastava radi njihove ovisnosti o heroinu. Pri tom je preuzeo kompletnu kontrolu nad produkcijom albuma.

Umjesto utemeljitelja Toppera i Micka, Rhodes dovodi anonimne muzičare kao zamjenu i dakako, rezultat se pokazao. Energije je nestalo, angažman se sveo na klišeizirano prenemaganje o nekoj socijalnoj pravdi, dok su članovi gomilali lovu na računima.

Jedini koliko toliko angažirani član je bio Joe Strummer, pa se u biti sam album može uzeti kao njegovo solo ostvarenje.


The Clash – “This Is England”

Bio je to tužan kraj jedne od najvećih punk grupa. grupe koja je svojim počecima uzdrmala britansku, pa i svjetsku scenu. Grupe koja je u kratkom vremenu postala glasnogovornik cijele generacije, ali i grupa koja je svojim potpisivanjem ugovora za snimanje albuma označila kraj punk invazije i njegovo skretanje u mainstream.

Za puno toga su The Clash zaslužni, te bi bilo nepravedno ih otpisivati radi jednog i to posljednjeg albuma, kojeg uostalom i nisu napisali u punom sastavu. Pogotovo ako se zna da je otpušteni Mick Jones skoro pa sam napisao lavovski dio opusa grupe.

Bilo kako bilo, The Clash je nedugo nakon ovog albuma prestao postajati i time de facto sam zatvorio povijesnu epohu u muzici, koju je i otvorio. Napravili su pun krug i pri tom u povijesti muzike ostali upamćeni kao jedni od najvećih sudionika muzičke revolucije dvadesetog stoljeća.


The Clash – “Cut the Crap” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh