David Bowie – “The Man Who Sold the World”

Studeni – 1970.

S trećim albumom “The Man Who Sold the World” David Bowie de facto otvara vrata gornjeg razreda Otočkog, ali i svjetskog rocka.
Prethodnici su i pored neosporne kvalitete polučili skroman uspjeh, bolje rečeno, katastrofalan. Ili pragmatičnije rečeno, prvijenac nazvan po umjetniku, jer bio potpuni promašaj. Nasljednik poznat kao „Space Oddity“ je bio totalni fijasko. Ilustracije radi, u Americi se prodao u tiraži od nešto većoj od tisuću primjeraka (brojkama, 1000 .. ).

Stoga je treći album bio taj koji je u nekim relacijama trebao odlučiti, hoće li Bowie imati ispred sebe muzičku ili pak neku drugu karijeru.

Prije snimanja albuma Bowie upoznaje Mick Ronsona, Tony Viscontija i Mick Woodmanseyja, što će postati okosnica benda Hype, koji će se nadoknadno preimenovati u Spiders from Mars.

Napuštajući donekle udobnu zonu akustičnog folka pomiješanog s rockom u nekim segmentima, Bowie kreće u nešto tvrđi izričaj, te u biti počinje gaziti po heavy rocku, pa i psihodeliji. Uz skladateljski talent samog Bowieja (ali i ostalih u grupi), i maga na gitari Ronsona, nastaje album “The Man Who Sold the World” , koji je označio prekretnicu u karijeri David Bowieja.


David Bowie – “The Man Who Sold the World”

U tom kontekstu treba naglasiti, da je Bowiejeva ideja da se album nazove „Metrobolist“, no matična kuca, Mercury bez njegova znanja mijenja naziv albuma u „The Man Who Sold the World“.

Nakon što je prva singlica s albuma „Holy, Holy“ (koja nije ni izdana albumu!) neslavno propala, Mercury lansira kompoziciju „The Man Who Sold the World“. Ova je koliko toliko uspjela skrenuti pogleda na Bowieja, ali i pored povoljnih kritika, uključujući i notorne „mesare“ tog doba, album je po izlasku ponovo potvrdio status prethodnika, bio je potpuni promašaj što se tiče prodaje. Tek je naknadno izdavanje albuma, kad su nasljednici zauzeli svoje pozicije na top listama uspjelo kompenzirati status albuma.

I kao posljednje, ali veoma indikativno, čak ni omot nije u originalnom obliku zadovoljio Bowieja. Na američkom izdanju se na omotu nalazi rukom crtana slika s kojom Bowie nije bio zadovoljan, te je za ostala izdanja kreiran poznati omot s Bowijem u haljini na kauču.
Sve u svemu uzbudljiva povijest nastanaka.

Ono što je došlo nakon njega, to je već stvar povijesti s pozitivnom predznakom. Ovaj se album uzima kao početak glam rock pokreta i njegove dominacije, a kao uzor ga je navela cijela armija umjetnika, kako onih iz prošlog, tako onih i iz novog stoljeća.


David Bowie – “The Man Who Sold the World” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh