Arsen Dedić – “Čovjek kao ja” / omot

Lipanj – 2015.

“Dragi gospodine Dediću, imam veliko zadovoljstvo obavijestiti vas da je 4. lipnja 2015. komisija za nabavu Odjela za arhitekturu i dizajn Metropolitan muzeja suvremene umjetnosti (MoMA) odlučio ovaj rad uvrstiti u svoju kolekciju: Mihajlo Arsovski, omot albuma Arsena Dedića “Čovjek kao ja” iz 1969. Oduševljeni smo što ćemo ovo izuzetno djelo moći izložiti u MoMA-i. (test je napisao je kustos Odjela za arhitekturu i dizajn Mario Stierli.)

I prije se ovom omotu poklanjala dužna pažnja, ali ovo je prvi put da je priznanje došlo van granica.

Te davne 1969. godine, Arsen Dedić je sa napunjenom 31. godinom snimio svoj prvijenac, koji će dugo vremena odzvanjati ovim prostorima, a nakon toga otići u ladicu kao vrhunsko djelo svog žanra i epohe.

Na drugu stranu, omot za album je dizajnirao Mihajlo Arsovski, jedan od pionira domaćeg grafičkog dizajna. Sam omot za tisak je slikao pjesnik Zvonimir Golob.

Obavijest o ovom priznaju je stigla samo tri dana prije smrti Arsena Dedića. Pismo je poslano 14. kolovoza, a Mirko Ilić (koji inače živi i radi u New Yorku), ga je prenio na svojem FB profilu.

U pismu, kustos Odjela za arhitekturu i dizajn MoMA, Martino Stierli, navodi da ga “s velikim zadovoljstvom obavještava kako je Komisija za akvizicije Odjela za arhitekturu i dizajn MoMA-e odlučila uvrstiti u svoju kolekciju omot albuma “Čovjek kao ja” (A Man Like Me)”.
Stierli je uz to, s osobne strane, izrazio oduševljenje što će se u zbirci MoMA-e naći to “izuzetno djelo”!

Sam omot je u biti kolaž slika iz različitih razdoblja dotadašnjeg života Arsena Dedića. Uz njih, Arsovski je vješto uklopio i lica umjetnika koji su tada utjecali na njega poput talijanskog kantautora Gina Paolija.

Na omotu se, među ostalima, nalazi i fotografija Dedića iz tinejdžerskih dana kad je skupa s ocem i starijim bratom bio član šibenske gradske glazbe.

Što više reći?
Arsena više nema, ali očito je da će njegova legislativa ući u našu povijest i tu se permanentno nastaniti na vidno i istaknuto mjesto.

Jer voljeti i razumjeti Arsena Dedića nije pitanje ukusa, već opće kulture!


Arsen Dedić – „Čovjek kao ja“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh