Peter Hammill – “From The Trees”

Studeni – 2017.

Da je netko tamo sedamdesetih rekao da će Peter Hammill jednom izdati solo album i da o tom neće brujati cijeli muzički medijski prostor, aj razumio bih. Ipak su druga vremena i s njima dolaze i drugačiji običaji, ukusi, kriteriji … .

Ali da mi je netko to isto rekao u tom kontekstu da će Peter skoro nečujno izdati solo album, e to bih teško mogao povjerovati. Možda bih se nasmijao i odmahnuo rukom i potapšao po ramenu neznalicu koja mi je donijela takvu ideju i platio mu kavu.

Ali katkad i noćne more postaju stvarnost!
Crnilo i tama nad progresivnom muzikom koje nosi predznak prošlog stoljeća se u potpunosti nadvilo nad svim izdanjima koja izlaze pod tim nekada mega popularnim kišobranom.

Iako najavljen u osmom mjesecu putem specijaliziranih medija, solo album Petera Hammilla, “From The Trees”, je izašao tek u studenom. Tiho, bez ikakve buke pompe, reklame u mas medijima,pa čak ni one najosnovnije crtice: „Peter Hammill je izdao novi solo album!“.

Osobno, informaciju da je ovaj album izašao sam našao na opskurnom ruskom portalu koji neselektivno objavljuje sve što se objavilo tog dana. Bilo je pomalo groteskno vidjeti Petera Hammilla u društvu s retardiranim “umjetnicima” i hopa cupa cajkašima, ali, …
O tempora, o mores!


Peter Hammill – “The Descent”

Dakle, izričajno najelokventniji umjetnik današnjice je izdao solo album “From The Trees”. Iako je još jedan u nizu, po običaju, i ovaj album u sebi nosi nešto novo. Siromašni promo materijal nije davao na znanje da je ovo komorni album ovog umjetnika, napravljen prvenstveno za binu na kojoj je, ili sam ili u minimalnoj pratnji drugih glazbenika. Dakako, sve instrumente na albumu svira sam kao i vokalne dionice, koje su mu zaštitni znak, kako njega tako i matičnog benda Van Der Graaf Generator.

Ovaj progresivac i u najpoznijoj životnoj dobi ne posustaje, ne reciklira pa čak i ne obrađuje ono što je nekada radio, već ponovo, po tko zna koji put gazi novim neistraženim područjima eklektike današnjeg izričaja. U ovom slučaju, smiraj pred kraj života, ali ne i mir kojeg (ne) nosi treća životna dob.


Peter Hammill – “Milked”

Kao i sva izdanja, i ovo je dostupno i na vinilu. (Peter ne odustaje od vinila ni po cijenu komercijalnog gubitka, a ako ga se pozna, jasno je i zašto!)

Ovo je inače prvo Hammillovo ostvarenje još od 2014-te godine, kad je izdao visoko ocjenjeni album “All That Might Have Been”.

Povodom izlaska albuma, Hammill je najavio i turneju, koja je obuhvatila Japan, Italiju i Švedsku. Ovo su inače, uz UK, zemlje gdje je najviše cjenjen. Možda zvuči čudno da je Japan zemlja u kojoj je Peter Hammill cjenjen, ali ne samo to, u “Zemlji Izlazećeg Sunca” uživa kultni status.

I možda, možda, će se netko i u nas zapitati, zašto?

Ili su ti Japanci skroz ludi ili nama nešto fali.

Vjerujete, odgovor je ono drugo!


Peter Hammill – „Torpor“

Peter Hammill – „Anagnorisis“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh