Arsen Dedić
1938. – 2015.

Kolovoz – 2015.

Preminuo je Arsen Dedić!

O tom čovjeku se može pisati danima i malo toga reći. Cijeli život mu je bio vezan za muziku ili još bolje rečeno, za poeziju. Ne zaboravimo, Arsen je najprije bio pjesnik, pa tek onda skladatelj i pjevač. Ali isto tako, sve je tri spojio u jedno i postao legenda još za života.

Rođen u Šibeniku 1938. godine, od malih nogu živi za glazbu koja mu je bila okosnica od ranog djetinjstva. Život ga nosi na Pravni Fakultet, kojeg napušta kad upisuje Muzičku Akademiju.

Dobiva prve angažmane na HRT-u, te počinje s pisanjem tekstova za druge izvođače. To ga je išlo tako dobro, da je nakon nagrade u splitskom Vidiku, uskoro postao stalni gost Poleta, Prisutnosti, Književnih novina i lista Književnik.

Paralelno s objavom tekstova, počinje i glazbenu karijeru. Okušao se u vokalnim skupinama Prima, Zagrebački vokalni kvartet i Melos. No, ni to nije bilo dovoljno, te je svirao flautu u jazz bendovima u okruženju. Imao je čak i vlastiti jazz band, Kvartet Flauta.


Arsen Dedić – “Modra Rijeka”

1963 godine debitira na Splitskom festivalu kao kantautor, da bi godinu nakon toga, s pjesmama “Kuća pored mora” i “Moderato Cantabile”, sam sebi determinirao životni put.

Bavio se čak i glumom, ispočetka u manjoj ulozi u filmu “Višnja na Tašmajdanu”, da bi postao jedan od osnivača Glumačke družine Histrion. (Autor je glazbe za gotovo sve histrionske predstave.)

Tijekom godina priređuje bezbrojne recitale, izdaje knjige i zbirke poezije. Piše muziku za kazališne komade (Shakespeare, Držić, Weiss, Begović, Brešan, Ostrovski, Turgenjev, Marinković, Kozarac, Ödön von Horvath, Goldoni, Cesarec…)

Autor je i muzike za filmove. Skladao je glazbu za prvu TV dramu “Mediteranska klima”, za serije, “U registraturi”, “Prosjake i sinove”, “Jedrima oko svijeta”, “Zlatnu nit”, “ Glembajevi”, “Vlak u snijegu”…


Arsen Dedić – “Amigo”

Teško je u ovih nekoliko redaka  taksativno nabrojiti sve što je Arsen za života postigao. Nije mi ni namjera. Ono što je fascinantno u njegovom stvaralaštvu jest kvaliteta izričaja koja nikada nije išla ispod njegovog (visokog) nivoa.

A kad o umjetničkom govorim, samo dvije male notice.
Njegov album “Homo Volans”, izdan 1973. godine je u to vrijeme napravio nemoguće, pomirio je rokere i šlageriste. Bilo je to jedinstveno izdanje u kojem su se našli svi koji su voljeli muziku, bilo koje vrste.

I drugo, za jednog umjetnika možemo reči da je postao besmrtan onoga trenutka kad njegovo ime ili djelo saživi u narodu i širokim masama. Arsen je i tu na svom terenu.

I za kraj, pored “narodne”, “Vratija se Šime”, za koju je tekst napisao Arsen, ima još nešto. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, jer sva raspoloživa literatura kaže suprotno, a kaže da su “Dva Bračanina” narodna pjesma. Ali sjećam se dobro, jednom davno, u jednoj emisiji posvećenoj muzici, na svjetlo dana je isplivalo da je autor pjesme, Arsen Dedić?!

R.I.P. Amigo!

Posvećeno pok. teti Dadi!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh