Focus – “Focus 3”

Studeni – 1972.

Kad je grupa Focus izdala drugi album „Focus II“, kasnije nazvan “Moving Waves“, bili u senzacija na svjetskoj sceni.

Svojim izričajem u kojem je bilo utjecaja dvorske komponente srednjeg vijeka, kao i klasične muzike, pakovanog u zamamnu ambalažu u kojoj su još blendirali jazz i dakako rock, osvojili su vrh progresivne planine. Kad se status reducira na samo jednu kompoziciju, „Eruption“, u kojoj je sublimiran cijeli dotadašnji opus grupe, onda je jasno zašto su postali trend!

Treći album se s razlogom očekivao s nestrpljenjem, poglavito je grupa odmah nakon završene turneje na kojoj su promovirali drugi album, ušla u studio.
Po samom ulasku bilo je dogovoreno da se izda jednostruki album, jedan vinil, no, kad je cijeli projekt uhvatio maha, uvidjelo se da taj jedan vinil ni blizu ne može pokriti sav kvalitetni materijal koji je snimljen. Odluka je bila neizbježna, izdaje se dupli album.


Focus – „Sylvia“ 

„Focus 3“ izlazi na svjetlo dana i od prvih trenutaka žanje sve što jedan album može požnjeti. Kako i ne bi kad se u njemu nalaze monstruozne snimke progresivne provenijencije i dakako, neizbježno, zarazni instrumentali, koji kao singlice porobljavaju vrhove top lista. Govorimo o singlicama „Sylvia“ i ponovno snimljenoj „House of the King“

Ove su singlice bile samo vrh lednog brijega, jer na albumu u biti ne postoji ni jedna kompozicija koja se na njemu našla da bi popunila prostor. I ne samo to, jam orijentirane “Anonymus II“ (part I / II, / Conclusion), “Answers? Questions! Questions? Answers!”, … , predstavljaju vrh izričaja prog usmjerenja tog doba i u biti vrh kreativnog naboja ove velike grupe.

Album „Focus 3“ u sebi nosi i svojevrsno prokletstvo. Naime, grupa je nakon njega snimila živi album „At the Rainbow“ i s njime zatvorila prvi i najplodonosniji dio života. Postavivši letvicu kvalitete i ingenioznosti toliko visoko, da je ni sami više nisu mogli dosegnuti, grupa s nasljednicima tone u prosječnost i manirizam, i kao neminovan rezultat, raspad.

No, prva tri albuma, pa i živi koji je kao kruna zaokružio cjelinu, predstavljaju ogromnu legislativu muzike prošlog stoljeća, do te mjere, da se na spomen muzike prog usmjerenja prošlog stoljeća, u bilo kojem razgovoru ili elaboraciji, ime Focus neminovno nameće kao jedno od ..

S pravom!


Focus – “Focus 3” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh