The Rolling Stones – “Hackney Diamonds”

iz nekoliko kuteva …

album-art

00:00

The Rolling Stones su izdali novi album „Hackney Diamonds“.
Dakako, najava je bila dobro medijski pokrivena i popraćena, singlica „Angry“ je otvorila vrata panegiricima, i u biti svi se slažu da su Stonesi izdali izuzetan album i priredili prvoklasno iznenađenje.

No, pokušajmo promotriti album s tri različite, ali realne točke gledišta, kao izdanje nepoznate grupe, potom ga smjestiti u sedamdesete i naposljetku, smjestiti ga u kontekst vremena, što je jedino objektivno, kako u umjetnosti, tako i u životu uopće.


„Hackney Diamonds“

izdanje nepoznate grupe

Kad nepoznata grupa danas izda album sastavljen od blues kompozicija, onda teško može računati na pažnju i kakav takav uspjeh van specijaliziranih publikacija. O komercijalnoj eksploataciji nosača zvuka mogu samo sanjati.

Iako sastavljen od pristojnih pjesma, album je ponuđen na streaming platformama, kao i na web siteu grupe za besplatan download, uz zamolbu za donacije.
Uvidom u broj posjeta i „skidanja“ očito je da grupa nije pobudila neki veći interes svojim izdanjem.

Šteta, jer pjesme su redom dobre i dobro producirane, ako ne i vrhunski. Da je kojim slučajem ovaj album izdala neka od poznatijih grupa, o albumu bi se sigurno pričalo, ovako, ….


The Rolling Stones  – „Hackney Diamonds“

izdanje iz sedamdesetih …

The Rolling Stones su izdali nešto iznad, ali ipak prosječan album u svom opusu.
Tako bi nekako glasila objava o albumu da je kojim slučajem izdan sredinom sedamdesetih. Imajući iza sebe „Sticky Fingers“, „Exile on Main St.“, …. , album teško da može održati poredbu s kreativnim vrhom ovog benda. Inferiornost materijala i nije toliko dominantna na albumu, jer se sastoji od dobrih kompozicija, napisanih i izvedenih u klasičnom maniru „ala Rolling Stones“, već se postavlja pitanje ingenioznosti kreiranog.

I pored toga, album je i neka vrst svjetionika koji bi trebao obasjati put kojim će se grupa kretati u budućnosti.


The Rolling Stones  – „Hackney Diamonds“

danas … 

I kao treća verzija recenzije, stavimo album u kontekst vremena i onda sudimo o njemu.

The Rolling Stones su u osmom desetljeću života, dobro se drže, ali ipak .. . Stoga, smoći snage i volje, te kreirati novi album i lansirati ga, samo po sebi predstavlja podvig. Njegov je sadržaj još ljepša priča. Od prvih je nota jasno, a s posljednjom i te kako, da je ovo tipičan Rolling Stones album, svaka pjesma na njemu je tipična Rolling Stones pjesma i oko tog baš i nema spora.

Razina kvalitete jest daleko, daleko iznad očekivanog, s obzirom na nekoliko prethodnika, kojih se danas rijetko tko i sjeća, jer su de facto služili kao povod turnejama na kojima se štancala lova.

Iznenađuje svježina pristupa, elokventnost muzičkog izričaja u uskim Rolling Stones okvirima, ..

Ne znam je li ovo posljednje iz tabora, ali, posljednja pjesma „Rolling Stone Blues“ nedvojbeno nešto kaže i pred same poruke u lirici i crte arhaične patine kojom je prekrivena. U biti, baš to kaže, the Rolling Stones su s ovom pjesmom očito rekli veliko „zbogom“, jer su njome zatvorili krug, kojeg su otvorili ranih šezdesetih prošlog stoljeća, s obradama blues standarda. Pogađate, i zvučali su baš tako kako zvuči pjesma „Rolling Stone Blues“ (dakako, minus produkcija!). Pa i sam naslov albuma vrača članove u djetinjstvo i kvart/ulicu u kojoj su odrasli (Hackney).
Napravivši pun krug, vraćaju se na početak i time daju do znanja da je to to od njih.

Album „Hackney Diamonds“ jest dobar album u svojim gabaritima, netko bi rekao prosječan, netko …. .

U ovom slučaju, nema tog mjerila koje bi u sebi sadržavalo sve relevantne parametre kvalitete i statusa, jer na kraju balade, bez obzira na pakovanje, nostalgija se najteže riječima definira, ali najlakše prodaje.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh