Focus – “Focus 11”

Studeni – 2018.

Kad je legendarna grupa Focus najavila novi studijski album, jedanaesti po redu, bilo je poprilično zbunjenih pogleda. Jednostavnom računicom dolazimo do nekog drugog broja, ali to i nije toliko bitno, koliko činjenica da se od ovog albuma nije očekivalo baš previše.

Sagledavajući opus grupe, jasno je da je svoje dala na prvih četiri, pet albuma, a sva kasnija izdanja su bili anemični pokušaji pronalaženja nekog puta koji je u biti malo kome interesantan. Da, bilo je povremenih iskrica, ali sve skupa premalo da bi grupa održala status koji je stekla svojim djelovanjem u prvoj fazi svog života.


Focus – “Focus 11”

Dugo je godina Thijs van Leer bio jedini originalni član, da bi mu se u novom stoljeću priključio Pierre van der Linden. No, ono što bode oči jest odsustvo Akkermana i tu svaka priča završava. Iako je i s Akkermanom Focus izdao par loših albuma, ipak, bez njega nema Focusa ili drugim riječima, uz anemični novi materijal grupa se svela na vlastiti tribute bend.

No, kako “vrag nikad ne spava“, hajdemo dati kredite Thijs van Leeru, Pierre van der Lindenu, Menno Gootjesu i Udo Pannekeetu za pokušaj vračanja na stare pozicije. Koliko uspješno, prosudite sami.
Ali da su se trudili, jesu, jer autor omota albuma je nitko drugi do  Roger Dean!


Focus – “Focus 11” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh