“The Kinks Are the Village Green Preservation Society” / 50 godina!

Studeni – 2018.

Život katkad piše ipak lijepe priče. Pola stoljeća od izdavanja, album grupe the Kinks, “The Kinks Are the Village Green Preservation Society”, je dobio priznanje za zlatnu tiražu. (u UK zlatna tiraža se dobije za 100 000 prodanih primjeraka nosača zvuka.). U Americi još nije certificiran tom tiražom, a i neizvjesno je hoće li ikada.

Što se tiče samog albuma, bio je to jedan od prvih konceptualnih albuma i nedugo nakon izlaska postaje kultni album, ali uskog segmenta auditorija. Brojka od 100 000 prodanih primjeraka za standarde šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća jest sramotno mala, jer progresivni i konceptualni albumi su se prodavali u milijunima kopija. Za današnje uvjete, ista brojka je nezamisliva i veoma respektabilna, brojka koju dosižu samo rijetki izvođači i to u mainstreamu, s ogromnom reklamom mašinerijom iza sebe.


The Kinks – “Starstruck”

Album je inače ponovo izdan i to u povodu 50 godina od izlaska. Izdan je u stereo i mono verziji, na CD i vinilu, uz neizbježne dodatke, kao što su ostaci sa snimanja, alternativne verzije pjesama, demoi i dakako booklet i memorabilije.

Originalno sadrži 15 vinjeta u kojima se prikazuje na nostalgičan način neka bolja prošlost, uz neizbježno žaljenje za promjenama koje odnose neke stare, utemeljene i plemenite vrijednosti, a novo što dolazi nije moralno ni etički toliko izraženo.

Iako je album po izlasku dobio pozitivne kritike, nije bio veliki hit, a i publika je zbog nekog razloga ostavila novac u novčanicima. Jedan od razloga možda leži i u činjenici da je izašao na isti dan kad i “White Album” od the Beatlesa, te ga je ta činjenica potisnula van fokusa medija i javnosti. Time postaje ujedno i jedini album grupe the Kinks koji nije došao na top liste u UK i USA!?


The Kinks – “The Village Green Preservation Society”

U novom stoljeću Ray Davies je radio na adaptaciji albuma za scenu, kao dijela predtave posvećene matičnom bendu. (u projektu su uključeni i “You Really Got Me”, “”All Day and All of the Night”, … , ).

I da, pored relativnog komercjalnog neuspjeha, Rolling Stone magazin ga smješta u svojoj velikoj listi “500 Greatest Albums of All Time”


 The Kinks – “The Village Green Preservation Society” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh