Mozart & Salieri – “Per la ricuperata salute di Ofelia”

Siječanj – 1785.

Da je povijest podložna promjenama, nažalost znamo iz svakodnevnih političkih prepucavanja, gdje se upotrebljava jednokratno za ubiranje političkih poena. No, na drugu stranu sjedi ona stvarna nauka, koja se bavi utvrđivanjem istine u povijesnim okvirima i ne istrčava se nebulozama kako bi se dodvorila sljedbenicima.

Jedna od takvih, znanstveno utemeljenih povijesnih korekcija se dogodila 2015. godine, kada je nepobitno utvrđeno da Mozart i Salieri nisu bili suparnici i ljuti protivnici, već da su prijateljevali i surađivali.

Dokaz tome je otkriveno djelo, (otkrio ga je njemački kompozitor Timo Jouko Herrmann) koje je potpisano od strane obaju velikana. Radi se o zajedničkoj kompoziciji, nastaloj 1785. godine, “Per la ricuperata salute di Ofelia”, (uglazbljeni libreto Lorenza da Pontea). Pronađena je u skladištu “Czech Museum of Music” u Pragu.

Cijelo se vrijeme sumnjalo u njeno postojanje, prevladavalo je mišljenje da je djelo nepovratno izgubljeno. Kako je do samog otkrića došlo, nije baš objašnjeno u medijima, ali pretpostavljam da je rezultat upornog Timovog kopanja po papirima bogate arhive muzeja.

Znade se da je Wolfgang Amadeus Mozart nekoliko puta boravio u Pragu. 29. Listopada 1787. godine je baš u tom gradu bila praizvedena njegova opera “Don Juan”. Libreto za operu je napisao Lorenzo Da Ponte, talijanski pjesnik i libretist. Sve ovo upućuje da je otkriveno djelo autentično i time obara vjerovanje o odnosu Mozarta i Salieria.

Najpopularnije vjerovanje o odnosu Mozarta i Salieria potječe iz romana “Mozart i Salieri”, ruskog književnika Aleksandra Puškina, u kojoj Puškin sugerira da je Salieri iz zavisti prema Mozartu u biti režirao njegovu smrt, garnirajući je remek djelom napisanom za njega. Dakako, govorim o “Requiemu”.

Na Puškinovu priču se naslonio engleski dramaturg Peter Shaffer, u svom djelu “Amadeus”, po kojem je pak Miloš Forman, baš u Pragu, snimio svoj film “Amadeus”.

Dakle, Wolfgang Amadeus Mozart i Antonio Salieri nisu bili neprijatelji, ni jedan drugom naručivali smrt, već dapače, bili su prijatelji i suradnici, te su 1785. godine zajedno skladali!

Eto!


Mozart Vs Salieri

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh