“Hotel California” vs “We Used to Know”

Inspiracija ili nešto drugo?!

Ima tomu skoro pola stoljeća da je Jethro Tull izdao album “Stand Up” i na njemu kompoziciju “We Used To Know”.

Koju godinu nakon toga, grupa The Eagles ima svjetski mega hit s kompozicijom “Hotel California”, koja se našla na istoimenom albumu.

Prošle su godine, decenije i rijetko tko je razaznavao i javno iznosio sličnost između ove dvije velike pjesme. Tek je nedavno jedan novinar za vrijeme razgovora s Ian Andersonom potegao pitanje mogućeg plagijata.

Hot Cal vs WeI što se dogodilo?
Umjesto da se propne na zadnje noge i proslijedi predmet advokatima, Anderson je nonšalantno odgovorio da ga on osobno ne vidi, (kao i to da je „Aqualung“ koncept album! op.a!), a ako i jest bilo kopiranja da mu je čast da ga je grupa kalibra The Eagles “skinula”.

Što reći na ovo?
Inspiracija ili nešto drugo?
Što god bilo da bilo, tako se reagira, prst gore za Ian Andersona!

Priča dakako ima svoju povijest i faktografije radi, evo je:

Hot Cal vs We UseJetro Tull su za “Thick as a Brick” turneje, 1972. godine, imali predgrupu koja je tek počela svoj pohod, The Eagles. Za vrijeme te turneje, The Eagles su iza sebe imali tek hit “Take It Easy”, koji je u svojoj početnoj medijskoj fazi bio minorni hit i nije ukazivao na ono što će tek doći.

Slijedom toga, za pretpostaviti je da su čuli pjesmu “We Used to Know”, koja je bila koncertni standard Jethro Tulla u to vrijeme. I što se toga tiče, sve je jasno. Svjesno ili podsvjesno, “We Used to Know” je ostavio trag kod članova grupe The Eagles.

No, ima jedna kvaka, koja se zove Don Felder. Don je napisao muziku za pjesmu “Hotel California”. Simptomatično jest to da Don u vrijeme kad su The Eagles bili predgrupa Jethro Tull, nije bio član grupe. U svojoj izjavi negira da je ikada čuo “We Used to Know”, prije nego li je napisao muziku za “Hotel California”. (iako njegov prijatelj Bernie Leadon, su-osnivač grupe The Eagles, tvrdi da je bio na koncertu kad su the Eagles bili predgrupa Jethro Tull!)

Stoga, teško je uprijeti prstom i tvrditi bilo što, ali utisak ostaje…

Koliko je realan ili pak plod mašte, prosudite sami.


Jethro Tull – “We Used to Know”

The Eagles – “Hotel California”

https://www.youtube.com/watch?v=3feIWI9WrWE

Ian Anderson o mogućem plagijatu

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh