“Hall of Heavy Metal History”

Siječanj – 2017.

Dakle, pored pitaj bloga koliko “Hall“-ova, na horizontu se pojavio još jedan. Ovaj put posvećen časnim starinama, današnjim veličinama i novim nadama Heavy Metala.

Prvi laureati novoutemeljene kuće su Ronnie James Dio, Lemmy Kilmister i Vinny Appice.

Vjerujem da za nikoga od navedenih ne treba neko posebno objašnjenje zašto su se našli na toj, počasnoj listi. Iako je na njoj moglo bit još kandidata, ali … . Da i ti ne bi bili zakinuti, pobrinuo se organizator te konačnu listu možete vidjeti dolje.

Fešta se odražala 18. Siječnja-2017. godine u Kaliforniji, u Expo Centru u Anaheimu.

Sav prihod je bio uplaćen u zakladu “Ronnie James Dio Stand Up And Shout Cancer Fund”, koja je nastala nakon smrti Ronnie James Dioa. (preminuo od raka želuca).

U njegovo ime, priznaje je preuzeti udovica Wendy, dok je isto priznaje u ime preminulog Randy Rhoadsa preuzela njegova obitelj.

Inflacija “Kuća Slavnih ..” ima pak nekog smisla u okvirima žanra, no trenutno danas ipak vlada kaos i teško se prosječnom konzumentu uopće orijentirati o kojoj instituciji se govori kad se spominje neki umjetnik kao stanar “Kuće Slavnih …“.

S druge strane, gledajući najpoznatiju, “Rock n’ Roll Hall of Fame”, očito je da bi recimo laureati novo uspostavljene kuće posvećene Heavy Metalu, došli na red za koje tisućljeće, a možda i kasnije. Stoga, iako kaotično fragmentirana, i teško dokučiva linija “Kuća Slavnih …”, pored svoje neosporne komercijalne komponente, ima i onu drugu, meni osobno neprocjenjivu, od zaborava sačuvati muzičke vrijednosti našeg doba, bez obzira da li se radi o popu, rocku, soulu, R&B-u, progresivi, bluesu, jazzu i sada Heavy Metalu!


Prvi stanari kuće:

Ronnie James Dio – (Rainbow, Black Sabbath i Dio)
Rudy Sarzo (Ozzy Osbourne i Whitesnake).
Frankie Banali (Quiet Riot, vlasnici prvog #1 Heavy Metal albuma)
Lemmy Kilmister (Hawkwind i Motorhead)
Ross “The Boss” Friedman (Manowar)
Vinny Appice (Black Sabbath i Dio)
Don Airey (Deep Purple)
Andy Zildjian (CEO – Sabian Cymbals)
Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)

*izvor: The Metal Hall Of Fame

na vrh