Derek and the Dominos – “Layla and Other Assorted Love Songs”

Studeni – 1970.

Tonući sve dublje u pakao droge i samoizolacije Eric Clapton ipak pronalazi izlaz ili bolje rečeno, nude mu izlaz u obliku turneje s anonimnom grupom Delaney & Bonnie and Friends (nastavak „Friends“ će doći ulaskom Erica u grupu).

Rastrzan neuzvraćenom ljubavlju žene najboljeg prijatelja (George Harrison) i imajući iza sebe dvije super grupe (Cream i Blind Faith) i sve negativno što se šlepalo iza njih, Eric više nije bio u stanju suočiti se s publikom, te je većinu vremena za nastupa proveo iza zavjese na pozornici. Tako se dogodilo da u publici nitko nije znao da „bog gitare“ i „hodajuće božanstvo“ svira iza zavjese.

Nakon održane turneje s grupom Eric se vraća u Englesku  zajedno s Bobby Whitlockom te pišu  kompozicije, „tek toliko da bi nešto svirali“ (kasnije će se pokazati da je većina materijala na predstojećem albumu nastala u tom periodu).

Dio grupe Delaney and Bonnie, Carl Radle i Jim Gordon se nakon završetka turneje odmah priključio Joe Cockeru koji je taman planirao svoju turneju. Po njihovom povratku u Englesku produžuju se Ericu i Bobbyju, te je kostur Derek and Dominos bio stvoren.


Derek and the Dominos /Jimi Hendrix/- “Little Wing”

Nakon početnog uvježbavanja materijala odlaze u Ameriku, na Floridu i tu zakupljuju studio za snimanje. Situacija u studiju nije bila baš idilična, Eric je tražio nešto što nije mogao pronaći, prolazili se besplodni dani snimanja i brisanja materijala, dok jedne večeri, na nagovor managera, nisu otišli na koncert Allman Brothers Banda. Te se večeri Eric upoznaje s Duane Allmanom. Bio je to početak jedne velike suradnje, pa i prijateljstva, koje se nažalost nije stiglo razviti. (Duane pogiba u prometnoj nesreći). U biti, Duane je nakon koncerta matične grupe pitao Erica da li može „poviriti“ u studio i vidjeti što rade, na što mu je ovaj odgovorio da ponese gitaru.

Ostalo je povijest koja je ispisana zlatnim slovima. Eric je napokon našao ono što je tražio i snimanje je krenulo ubitačnim tempom. Pored svirki s Duanom (koji svira na većini materijala na albumu), Eric i Duane su se sprijateljili do te mjere da su postali nerazdvojni. Eric je javno govorio da je Duane brat kojeg nije nikada imao, ali bi ga volio imati.

Album „Layla and Other Assorted Love Songs“ je izašao tog Studenog 1970. godine i , … .

I ništa, ćorak, kao da i nije .. . U Americi jedva dolazi na Billboardovu listu, u Engleskoj ni blizu. Diskografske kuće s obje strane Atlantika su bile u čudu. Sam je Ertegun izjavio da mu ništa nije bilo jasno, jer album je trebao biti „smash hit“. Da bi nekako dali do znanja publici da se iza Derek and Dominos krije Eric Clapton čak su printali bedževe s natpisom „Derek je Eric Clapton“. Ni to nije pomoglo. Pomalo čudno iz današnje perspektiva da ni kompozicija „Layla“ nije pobudila neki interes u trenutku izlaska.


Derek and the Dominos – “Layla”

No, povijest ipak sređuje stvari, prije ili kasnije. U ovom slučaju kasnije, jer album dolazi na UK top listu po prvi put tek 2011. godine, ili skoro pola stoljeća od izlaska.

Na drugu stranu, nakon početne zadrške, kritika prihvaća album i počinje ga lagano, ali sigurno dizati u zvijezde, pogotovo naslovnu kompoziciju. Tako da danas album ima kultni status, kompozicija „Layla“ i više od toga. Ukratko, vjerojatno nikad u povijesti diskografije procjep između očekivanja, kvalitete i odazva publike nije bio veći.
Nedoumicu povećava i činjenica da su se na albumu našli budući standardi Eric Claptona, a o naslovnoj kompoziciji „Layla“ se ne isplate ni trošiti riječi, toliko je napisano i rečeno o ovoj pjesmi.

No, tako je bilo.

Nakon ovog albuma Eric Clapton se vraća u solo vode, ali ne tako lagodno. I ono je sve do sredine sedamdesetih bilo popločano paklenim iskušenjima.

No to je već neka druga priča, ispričana oko albuma „461 Ocean Boulevard“


Derek and the Dominos – “Layla and Other Assorted Love Songs” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci