Badfinger – “Without You”

Studeni – 1970.

Nije ništa nova ako se reče da život piše romane. Kao i u životu tako i u umjetnost ova uzrečica ima razloga za svoje postojanje, kako ona s pozitivnim, ali i ona s negativnim predznakom. No, postoje „romani“ koji imaju u sebi oba predznaka i u tim slučajevima sudbina se gorko poigrala s glavnim akterima.

Jedna od takvih situacija ili slučaja je bio život kompozicije „Without You“, koji je izašao na albumu „No Dice“, grupe Badfinger.

Sam život ove pjesme je toliko ovisio o slučaju da je skoro pa nemoguće pojmiti da je ugledala svjetlo dana.

Peter Ham je u nastojanju da kompletira treći album matične grupe Badfinger (koja je bila prateća grupa George Harrisona), krenuo u kreaciju balade koja mu se „motala“ po glavi, i dao joj ime “If It’s Love”. Nezadovoljan postignutim u nekoliko navrata je odbacuje i ponovo joj se vraća. I kad je već bilo izvjesno da od pjesme neće biti ništa, jedne večeri, Peterov kompanjon u grupi, Tom Evans dolazi do njega kući i kaže mu da ima neku ideju za refren. Peter se upravo pripremao otići na večeru sa suprugom. Bilo je, … , no, supruga je vidjela da je nešto u zraku i vratila se odakle je došla, a njih dvoje su krenuli u studio.

Te je večeri nastala prva radna verzija pjesme koju preimenuju u „Without You“, ali ni tad Peter Ham nije vidio njen potencijal. Toliko da je bilo pitanje hoće li uopće biti uvrštena na album. Sama činjenica da je smještena na posljednje mjesto na „a“ strani vinila dovoljno govori. (o nekom izdavanju na singlici je bilo izlišno i spominjati).

No, pjesma je sama sebi počela krčiti put te postaje najveći hit grupe. No, ni tada nije dosegla svoj zenit. Tek nakon što je Harry Nilsson lansirao svoju obradu, pjesma postaje planetarni hit.

Nakon njega, nebrojeno je obrada do danas, iako Nilssonova ostaje kao ona naj, toliko dobra da nije rijedak slučaj da neupućeni ne znaju da to nije njegova pjesma.

Onaj drugi dio priče nije lijep i nosi drugi predznak. Peter Ham i Tom Evans su se objesili. Jedan od uzroka su bili nerazjašnjeni odnosi oko tantijema i svojatanja prava na autorstvo, odnosno prihodi od njih.

Tako da u konačnici, pjesma je postala globalni hit i donijela i autoru/ima, ma koji bili, ili Ham ili Evans, malo bogatstvo u kojem nažalost uživaju nasljednici.

Tužno sve skupa!


Badfinger – “Without You”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci