Eric Clapton – „Behind the Sun“

Ožujak – 1985.

Eric Clapton izdaje deveti studijski solo album. Po ovim suhoparnim činjenicama, ništa posebnoga, još jedan u nizu. No, da li je tome tako?

Ajmo od onoga osnovnoga. Na albumu po prvi puta uz Claptona sudjeluje i Phil Collins, otvarajući time suradnju koja traje de facto do današnjih dana.

Drugo, možda još bitnije, album “Behind the Sun” donosi Claptona u veoma poznatom, skoro zaboravljenom izdanju velikog gitariste. Još od dana grupe Cream, gitarski rad Eric Claptona je bio u sjeni komponiranja pa i same izvedbe, uz produkciju dakako. Ovaj put se redoslijed promjenio i gitara ponovo dolazi u prvi plan. Na radost svih poklonika ovog velikana.

Kao treće, Eric Clapton uvodi sintesajzer i drum mašinu. S njom je operirao Phil Collins.

U stvaranju albuma je sudjelovala pomalo neobična ekipa. Uz Claptona i Collinsa, tu su još bili Ted Templeman, Peter Robinson, Michael Omartian, James Newton Howard, Chris Stainton i Greg Phillinganes. Timu se pridružio i basista Donald Duck Dunn iz grupe Booker T. & the MG’s, te Nathan East, iz smooth jazz kvarteta Fourplay.


Eric Clapton – “Forever Man” / službeni promo

Očito je ova pomalo bizarna postava u studiju napravila magiju, jer je samo snimanje teklo izuzetno glatko. Sam je Clapton izjavio, da je sve skupa išlo toliko dobro, da je poželio da se nikada ne završi. Nažalost, većina novog materijala je imala za temu Claptonov raspadajući brak s Patty Boyd.

Nadalje, kako je diskografska kuća forsirala Claptona da ima što više potencijalnih hitova na albumu, timu se na Claptonov zahtjev prvi put pridružio i kompozitor Jerry Lynn Williams, koji je u suradnji sa kućnim producentima iznjedrio hit na albumu. “Forever Man” je došao na Top 40 britanske top liste.

Zar ovo sve skupa nije dovoljno da album „Behind the Sun“ zauzme istaknuto mjesto u diskografiji Eric Claptona?

Prvo javno predstavljanje ovog albuma je bilo na Live Aidu, kad je Clapton izveo “She is Waiting”. Uz nju je još odradio vječne, “White Room” i “Layla”.

I za sam kraj ove crtice iz povijesti, naziv albuma je došao od Muddy Watersa i stiha iz njegove pjesme “Louisiana Blues”.


Eric Clapton – „Behind the Sun / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci