Cream – „Goodbye“

Veljača – 1969.

Grupa Cream izdaje posljednji, farewell, album „Goodbye“. Sam naslov upućuje u tijek događaja oko sastava.

No, ajmo se vratiti malo unazad.

Grupa Cream je živjela dvije godine. U prvoj godini svog postojanja su okrenuli svijet muzike naglavce, uvodeći jamove kao sastavni dio kompozicije i isto tako, etablirajući „njegovo visočanstvo“ riff. Od pojave ovog sastava, muzika nikada više nije bila ista. Okidač kojeg su pronašli i okinuli punom snagom, dan danas okida oduševljenje masa i prepunih stadiona.

Cream su bili i ostali krema!

U to nema dileme i vjerojatno nitko pametan to ne osporava. Čudnovato je i to, za cijelo vrijeme postojanja grupe, dva od tri člana su neprekidno bila u svađi, pa čak i u fizičkim obračunima.


Cream – “Badge”

Dakako, govorim o ritam sekciji, Jack Bruceu i Ginger Bakeru. Doduše, njih dvoje su imali povijest sukoba još od dana Graham Bonda, ali to im nije smetalo da kao blizanci čitaju jedan drugom misli i nadopunjuju se kao malo tko prije i poslije njih.

I za ovaj put samo jedna zanimljivost, vezana za ono po čemu je Cream i postao velik. Po oformljivanju su dobili angažman na otvorenom festivalu. Za vrijeme festivala vrijeme je krenulo kontra organizatora. Malo tko je imao muda nastupiti po kiši u to vrijeme, jer su muzičari ginuli od strujnih udara na otvorenim pozornicama kao mušice.

Organizator je zamolio Cream da popune praznine nakon njihovog nastupa, ovi gladni scene prihvaćaju. Kako nisu imali nikakvih spremnih kompozicija, po ponovnom izlasku na pozornicu, jednostavno su uzeli instrumente u ruke i počeli improvizirati.

Tog trenutka je rođena legenda i dogodio se trenutak koji je izmijenio tokove moderne muzike. Bila je to prva javno izvedena predstava s jamom kao kompozicijom.

Imajući u vidu reputaciju tria (Clapton je već bio proglašavan za Boga!!), i kad zbrojimo ovaj događaj, onda je jasno da je Cream jedna od najvećih grupa svih vremena, grupa koja je postavila i razvila temelje moderne muzike.


Cream – „Goodbye“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci