Koncerti

Aerodrom – Zagreb, Šalata / 31. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
The Black Lips – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 12. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

BLUES WEEKEND – SPLIT, JUDINO DRVO / 23. VELJAčE-2019.

I drugo, i to jebeno muško!

Novi dan nove pobjede ili nova večer nova iznenađenja.

Druga večer Blues Weekenda u Judinom Drvu, nastupila su tri benda, autorski, Go Lilly, autorski/cover band, Cima & Co, te blues cover band Harpoon Blues Band.
Ovako napisano sve izgleda jasno, ali stvarnost je po tko zna koji put pokazala da tako i ne mora biti. Stoga, u nastavku pročitajte o čemu se točno radilo i zašto će druga večer ostati u pamćenje daleko duže nego što je itko od aktera, ali i publika ikada pretpostavljao.

Go Lilly

Prvi su se na binu popeli Go Lilly.
Prvi susret s ovim mladim bendom sam imao na drugom blues festivalu na Ovčicama. Ostavili su dobar dojam i otvorena vrata za daljnje druženje, prilika se ukazala.

Bend je izrazito napredovao u instrumentalnom segmentu, kako svaki za sebe, i što je najvažnije i kao grupa. Djeluju kompaktno i pored trenutaka “slabosti” na putu su da zaokruže „uigranost“ kao bend. Napredak je očit, bubnjevi su precizni i ritmički veoma dosljedni, bas gitara maštovita i ne robuje uzancama, niti se slijepo drži jednostavne ritmičke podloge, već je nadopunjuje cijelim tijekom kompozicije. Obje su gitare svaka za sebe zasebna priča i još uvijek ima dovoljno mjesta za njihovim profiliranjem.

Tu sad dolazimo do brisanog prostora kojeg tek trebaju ispisati. Nedovoljna prepoznatljivost pjesama ih koči, a pogotovo Antoniov vokal, koji bi kao grupa trebali izostaviti. Vjerujem da bi se njegovom koncentracijom na gitari i njenom „igrom“ s Petrovom, vjerojatno došlo i do onog posljednjeg, ali ultimativnog kad je o nekoj grupi riječ, specifičnom zvuku i naposljetku, prepoznatljivosti.

Da rezimiram, Go Lilly su obećavajući mladi bend, potencijal je tu i od zadnjeg susreta, da, iskorišten je, ali ne dovoljno. U protekle dvije godine napravili su veliki korak, i fali im još par onih presudnih da ih se smjesti u gornji razred uzdanica splitske scene.

Cima & Co

Silaskom Go Lilly s bine počinje neka vrsta “sna”.
Cima & Co su zauzeli binu u proširenom sastavu, te su počeli svoj set u ozračju, očekivanog. I tu je “palo” prvo iznenađenje. Ne da je bend dao očekivano, već kao nikad do tog trenutka nije zvučao toliko moćno i uigrano. Miješajući urbane blues standarde i autorske kompozicije naslonjene na blues, ali okrenute našem podneblju, Cima & Co su isporučili set listu u kojoj nije bilo slabih karika.
Uz povremenu asistenciju Lovre na usnoj harmonici, miksaju nesvakidašnju mješavinu po kojoj je uostalom lider grupe, Ivan Cinotti Cima i prozvan, dalmatinski Ry Cooder.

I sve do ovog trenutka bio bi to jedan “ekstra ordinary” set da nije još jednog fragmenta koji je kao šlag na torti ukrasio do sada najbolji nastup benda. A to su Cimine solaže. Oko njih teško da ima komentara, jer one se slušaju. Bili su to trenuci kad se čovjek uhvati u razmišljanju i zlobnom iščekivanju, ajmo pobogu jedna pogrešna, suvišna nota. Ali zajeb, nema ih, ma koliko dugo trajale te solaže su filovane notama od kojih svaka ima svoje ligično mjesto i značenje, tvoreći niz koji počinje u Ciminim prstima, preko vrata gitare i završava u našim glavama, ostavljajući u njima onaj veliki pozitivni predznak.

Nažalost nije sve bilo u visokom stilu, ispriječili su se tehnički problem s klavijaturama (ili je pak bio propust od strane mix pulta, to nisam siguran, ali to nije ni bitno.)
I pored ovog propusta nastup Cima & Co je bio velik, prepun energije i pozitive.

Harpoon Blues Band

I onda je kao posljednji, na binu izašao Harpoon Blues Band.
Veterani potkovani “do daske”, s bezbroj nastupa iza sebe i par personalnih promjena, trebali su zatvoriti ovu dvodnevnu svetkovinu.

Pis of kejk, rutina!
Bile su to prve misli autora ovih redaka, a vjerujem i velikog djela publike koja ih poznaje. I onda se rodila magija, koja je drugu večer Blues Weekenda pretvorila u veliku. Sve se poklopilo, ali doslovno sve i lavina je grunula.

Gledao sam ih do sada sigurno desetak puta, ali nikada, ali apsolutno nikada Harpoon Blues Band nije zvučao kao u tim trenucima. Vozilo se „u petu“, dvisto na sat, redali su se blues standardi, pa i pokoja “nova” („Bring it on Home“!), iznenađenjima nije bilo kraja.

Bio je to nastup kad je Harpoon Blues Band pokazao svoje lice bez umivanja, iskonski istinito, protkano dubokim razumijevanjem i ljubavi prema bluesu u formi koja im je “izletjela”. Da, pišem „izletjela” jer teško je planirati ovako nešto, a još teze to uvježbati. Ovo se jednostavno događa!

Stari su standardi dobili novu urbanu agresivnu komponentu, a nisu izgubili svoju esencu. I nema najzaslužnijeg za ovo. Svi su na listi i da je u tim trenucima bilo tko od aktera na sceni bio odsutan, sve bi se srušilo. Školski primjer kompaktnosti grupe upregnute u jedinstveni izričaj.

Dakako, onda je normalno da se u ovom ozračju Harpoon Blues Band jednostavno ne može tretirati kao cover band, već kao kreativni reproduktivci koji daju novi život već zaboravljenim arhaičnim blues standardima.

O ovom bi se nastupu moglo pisati danima, jer vjerojatno ni sami muzičari nisu svjesni onoga što su isporučili.
Stoga, neka ostane zapisano!!

Nošeni moćnom muzikom s pozornice i publika je krenula po svoje. Iako prostor nije bio pun, još za vrijeme nastupa Cima & Co publika se počela uključivati aktivno u predstavu s pozornice, da bi se definitivno “uključila” s Harpoon Blues Bandom.
Kraj je došao u svojevrsnoj euforiji, muzičari poneseni odgovorom iz publike, publika ponesena događajima na pozornici.

I to je bilo to, jedna večer koja je trebala biti još jedna ugodna, lijepa, a koja se pretvorila u proživljeni san.

Ne vjerujete, tko vam je kriv, mrdnite guzice s fotelja, ugasite jebene televizore i krenite u noć kroz burni povjetarac u potrazi za onim o čemu će te pričati unucima. Ili da parafraziran kolegu penzića, “pokrenite se pizda vam materina!”

sound & vision

Tijekom ovog osvrta nisam spominjao sound & vision komponentu, i to iz jednostavnog razloga, jer zaslužuje posebne rečenice, a ne samo opis kulise događaja.
Nisam upoznat s intervencijama s tehničke strane, ali to je najmanje bitno. Ono što je bitno jest da je zvuk u klubu doveden na visine koje su nepoznate na našima, ali i daleko širim prostorima. Nevjerojatna čistoća, kristalni odaziv i jačina dozvoljavaju muzičarima, ali i publici da spozna svu snagu muzike i njenu ljepotu. Iako nije bio prejak (mada mi je osobno taj pojam nepoznat!), zvuk je razarao prostor, kao žiletima kidao zrak u proboju do ušiju. I tu se parkirao ostavljajući nas u nedoumici, pa zar je u nas i to moguće?.

No zvuk nije bio sam kao faktor iznenađenja. Tu je bio i light show, koji je iako jednostavan, veoma efektno radio svoj posao. U spoju s umjetnom maglom, pozornica je živjela čudesni život poznat na velikim koncertima gdje se ne štedi na rekvizitima i efektima.

Vidjeti bend okupan u raznobojnom dimu i boje koje se prelijevaju s kraja na kraj pozornice, uz moćan razglas može značiti samo jedno, uz angažman s bine, vrhunsku zabavu.

Prst gore klubu i neka tako ostane!!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 24.02.2019Pregledi: 1966

Flash news

Jerry Lee Lewis otkazao najavljene koncerte ovog ljeta, još uvijek se oporavlja od srčanog udara kojeg je pretrpio u Veljači.
Držimo palčeve starom, starijem, najstarijem rockeru!
Posljednje!
Woodstock 50 ipak ide dalje. Organizator je upravo objavio da je pronašao novog ulagača.
Detalji uskoro!
Woodstock 50 izgleda ipak ide dalje.
Sudska parnica je završena, investitor se povukao, ali i ostavio legalnu opciju da na njegovo mjesto uskoći netko drugi. Dakle, trakavica zvana Woodstock 50 se nastavlja, ovog uputa u obliku potrage za investitorima.
Multinacionalna korporacija, koja je nekada bila bend a odazivala se na ime Kiss, je trenutno na turneji, The End of the Road World Tour. Prvi dio je iza njih, a bankovni računi se pune lijepom brzinom., Do sada su inkasirali čistih 50 M dolara.
David Byrne najavio Broadway izdanje svoje predstave “American Utopia”.
ZZ Top najavio veliku kompilaciju “Goin’ 50”. Kao što samo ime kaže, album će biti lansiran u povodu 50-te obljetnice postojanja benda. Nakon izlaska albuma ZZ Top kreće na turneju. Na nastupima u Kaliforniji će im se pridružiti Lynyrd Skynyrd i Cheap Trick.
Josh Homme najavio novi album matične grupe Desert Sessions.
Na sljedećem Cannes Film Festivalu će biti predstavljen novi dokumentarac o grupi Led Zeppelin. Za sada nepoznatog imena, dokumentarac će pokriti polustoljetno razdoblje, od osnutka grupe, njenog raspada, pa se do danas, te donijeti razgovore s Jimmy Pageom, Robert Plantom i John Paul Jonesom. Isto tako, u filmu će biti prikazan, do sada neobjavljen razgovor s preminulim bubnjarem, John Bonhamom.
——————————
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
This Winter Machine – “A Tower Of Clocks”
Warmrain – “Back Above The Clouds”
IZZ – “Don’t Panic”
Nad Sylvan – “The Regal Bastard”
AKKU Quintet – “Depart”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana