Thin White Duke odbio odlikovanje!

Siječanj – 2003.

Došao je i taj dan. David Bowie je primio službenu obavijest da ga je kraljica Elizabeta II predložila za viteško odlikovanje, koje donosi titulu “Sir”.

Do tada je taj poziv primilo nekoliko rokera i manje više, svi ga prihvatili (Sir Mick Jagger, Sir Paul McCartney i Sir Elton John). No, ne i Bowie.

Doduše, istine radi, moram i to napomenuti, George Harrison je odbio odlikovanje kraljice, ali ipak se radilo je redu nižem od titule “Sir”, pa je vjerojatno i to bilo presudno pri odbijanju.

Ovoga puta, Bowie nema tih dilema, no, ipak je glatko rekao ne, uz obrazloženje:

Nikada nisam imao namjeru da prihvatim nešto takvo. I stvarno ozbiljno, nemam pojma čemu to služi. Ali. definitivno ne tomu da sam cijeli život proveo radeći da bih to imao” (slobodan prijevod – op.a.)

Inače, “Orden Viteškog Reda” je najveće priznanje koje neka osoba u Engleskoj može steći.

Dok su u prošlosti titule dodjeljivane isključivo vojnim licima, danas se dodjeljuju kao priznaje izuzetnom doprinosu u životu UK.

Van muzičkog svijeta, Bowie ipak nije sam u svom odbijanju. Prije njega su to napravili Stephen Hawking, Albert Finney, Vanessa Redgrave i Aldous Huxley.

Paralelno s ovim događajem, Bowie je lansirao još jedan niz.

U to je vrijeme izdao singlicu, “Where Are We Now?”, prvu nakon desetljeća hibernacije, i njome postiže izuzetne rezultate na top listama. U kontekstu obaju događaja se ipak izdvojila njegova izjava o albumu “Lulu”, kojeg je snimio Lou Reed s Metallicom, koji je po samom izlasku potpuno ignoriran. Ni u prodavaonicama nije prošao ništa bolje.

No, Bowie ga donosi na svjetlo dana izjavom, da se radi o remek djelu, uz komentar:

“Ovaj album je najveći album kojeg je napravio Lou Reed. On je remek djelo! Samo pričekajte, bit će kao Berlin (Berlinska trilogija, op.a). Proći će neko vrijeme dok ljudi ne počnu to spoznavati” (slobodan prijevod, op.a.).

Uglavnom, Bowie ostaje to što jest …. !

na vrh