Prog Rock Flute
V dio

In The Rising Mist

Tijekom svog slavnog putovanja, progresivni rock nije uvijek bio u središtu pažnje. Poput mnogih žanrova, suočio se s brojnim izazovima, ponajviše u promjenjivom glazbenom krajoliku od kasnih ’70-ih do ’90-ih. Ovaj odjeljak zaranja u vrijeme turbulentnog odnosa rocka općenito, pa tako i proga s popularnošću mainstreama, ističući njegovu otpornost i izvanrednu sposobnost prilagodbe i ponovnog osmišljavanja.

Premda je izvorni pokret s vremenom izblijedio, žanr koji je iznjedrio nastavio se razvijati, prilagođavati i inspirirati buduće generacije glazbenika, često udaljavajući se od englesko-simfonijskog stereotipa, ali još uvijek prilično blizak izvornoj progresivnoj estetskoj ideologiji.

Bilo je to razdoblje introspekcije i rekalibracije žanra. Sastavi su bili rastrgani između očuvanja svog umjetničkog integriteta i prilagodbe glazbenoj industriji gladnoj sažetih hitova na vrhu ljestvica. Komercijalni pritisci bili su osjetni, pa su se čak i divovi žanra suočili s padom prodaje albuma i posjećenosti koncerata.

U ’80-ima, mnogi od najvećih prog sastava su prekinuli, raspali se ili promijenili svoj pristup, prebacivši se na ogoljeni, komercijalniji zvuk.

Renesansa progresivnog rocka dogodila se u mnogim nacijama tijekom ’80-ih, iako su ponovo britanski sastavi bili ti koji su u početku ponovo popularizirali žanr. Neki kritičari i obožavatelji to nazivaju erom Neoprog-a.


Velika Britanija

Edge – “Tsarion”

Fusion Orchestra – “Clockwork”

Revelation  – “Jack’s In The Box”

Iona – “Columcille”

Francuska

Asia Minor – “Northern Lights”

Jugoslavija

Kozmetika – “Gaja”

Peru

Frágil – “Lizzy”

Iako su neki progresivni sastavi druge generacije iz ’80-ih nastavili u ’90-ima, novo desetljeće obilježio je potpuno novi val progresivnih rock sastava.

Osnivanjem švedskog The Art Rock Society potaknuta je simfonijska renesansa u hladnoj nordijskoj zemlji koja se ubrzo proširila na ostatak svijeta. Skandinavija je postala elektrana progresivnog rocka, s nekim od najboljih izvođača treće generacije.


Skandinavske zemlje (Švedska, Finska, Norveška)

Änglagård – “Vandringar I Vilsenhet”

Sinkadus – “Ulv I Faraklader”

Lucifer Was – “Light My Cigarette”

Promethean – “Gazing”


Mađarska

Solaris – “The Lion’s Empire”


Italija

‘Rings Of Earthly Light’ sastava Eris Pluvia prepoznata je kao jedna od ploča koja je ustupila mjesto struji talijanskog novog proga u ’90-ima i postala dio tog niza povijesno važnih albuma za prog žanr u Italiji i inozemstvu.

Eris Pluvia – “In The Rising Mist”

Germinale – “Avànt-grado”

Finisterre – “Hispanica”

Grčka

Purple Overdose – “Rain Without Storm”

Čile

Ergo Sum – “Angel”

Flauta je prekrasan i svestran instrument koji ima bogatu povijest i živu sadašnjost. Od svog podrijetla u drevnim kulturama do sadašnjeg statusa popularnog instrumenta u klasičnim i neklasičnim glazbenim žanrovima, flauta je uvijek bila voljen i cijenjen instrument.

Danas postoje mnogi talentirani svirači flaute iz cijelog svijeta koji daju značajan doprinos svijetu glazbe, a tradicija flaute cvjeta i razvija se. Svojim slatkim i elegantnim zvukom, flauta nastavlja osvajati publiku i donosi radost svim ljubiteljima glazbe posvuda.

Na kraju, jasno je da je flauta važan i trajan dio glazbene povijesti, a njezina će ostavština i dalje nadahnjivati ​​i oduševljavati glazbenike i ljubitelje glazbe generacijama koje dolaze.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh