Phil Manzanera – „The Sound of Blue“

Ožujak – 2015.

Phil Manzanera izdaje album „The Sound of Blue“.

Phil je danas daleko poznatiji kao producent i aranžer, nego kao skladatelj, a pogotovo je skoro potpuno zaboravljen kao vrhunski gitarista. Očito da ovaj album ima zadaću dijelom, ispraviti tu nelogičnost. Nelogičnost zbog toga, jer je Phil u stvari postao ime prvenstveno zahvaljujući gitari i njegovom udjelu u stvaranju i izvedbi opusa matične grupe Roxy Music.

Krajem sedamdesetih, zajedno s Brian Ferryem i ekipom, oformljava Roxy Music, koji se uskoro odvaja od tisuće prosječnih bendova i počinje zvjezdani pohod, kako na top liste tako i na koncertne dvorane.

No, vrijeme slave je prošlo, ali  Phil nastavlja istom stazom. Oformljava izvanredni sastav 801, s kojim se potvrđuje kao veličina, ali nažalost, komercijalni uspjeh je izostao. Idući samo naprijed, njegov angažman se i dalje fokusirao na muziku, ali ovaj put s druge strane tonskog pulta.

Nema smisla nabrajati projekte na kojima je sudjelovao, samo ću spomenuti neke. Ko-producirao je solo album Davida Gilmoura, „On an Island“ i s njime odradio turneju (i sve kasnije!). Uz Gilmoura, tu su još imena kao,:  Steve Winwood, John Cale, Godley & Creme, Nico, John Wetton….

Suradnja s Gilmourom se nastavlja te sudjeluje na projektu grupe Pink Floyd,  „A Momentary Lapse of Reason“, kojeg ko-producira i ko-autor je kompozicije  „One Slip“.


Phil Manzanera – “The Sound of Blue”

Istovremeno, njegove materijale izvode mnogi, uključujući Brian Enoa, Tim Finna, Robert Wyatta.. . Tu nije kraj, ali daleko bi me odvelo ovo nabrajanje.

Od zadnjeg solo albuma, „Firebird V11“, izdanog 2008 godine, je prošlo skoro 7 godina, no, to ne nije smetalo ovom albumu da da pečat kontinuiteta u stvaralaštvu ovog umjetnika.

„The Sound of Blue“, je instrumentalni album, kojeg čini deset kompozicija, od kojih svaka predstavlja crticu iz njegovog života. Isto tako, svaka je popraćena odgovarajućim videom. Sve video uratke je napravio sam Manzanera, svojim super 8 kamerom i iPhoneom!?

I na kraju ove crtice, još jedan podatak. Uz Manzaneru kao producenta, za tonskim pulom je sjedio Andy Jackson, poznat po svom radu s Pink Floyd.


Phil Manzanera – “Magdalena”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh