Prog Rock Flute
III dio

House Of The King

Iako se na progresivni rock uvijek gledalo kao na uglavnom britanski fenomen, nicao je i u ostatku svijeta.

Drugdje na kontinentu, Focus je postao jedan od najtraženijih nizozemskih glazbenih izvoznih artikala, najvećim dijelom zahvaljujući slavnoj predstavi kao što je “Hocus Pocus”, skladbi koja se vrtoglavom brzinom izmjenjuje između vrištećih gitarskih rifova, komično-opernog falseta i maničnog udaranja flautom Thijs Van Leer-a. Pored toga, doprinio je lirskim stihovima za flautu elegantnim instrumentalima poput njihovog prvog singla, “House Of The King”, a također je objavio nekoliko izvrsnih solo albuma uključujući svoj album klasične flaute ‘Introspection’.


Focus – “House Of The King”

Također s nizozemske prog scene tih godina:

Ahora Mazda – “Fallen Tree”

Supersister – “A Girl Named You”

Brainbox – “Dark Rose”

Skandinavija (Švedska, Finska, Norveška) je posljednjih godina postala žarište originalne progresivne rock aktivnosti. No brojni sastavi pojavili su se još ’70-tih, a tipično su pustolovni, kreativni i plodni. Umjesto da ciljaju na komercijalni uspjeh, skandinavski prog sastavi često pomiču granice onoga što je moguće u progresivnom rocku, stvarajući proširene epove koji istražuju vanjske dosege instrumentalnog izričaja i kreativne mašte.


Ruphus – “Scientific Ways”

Tasavallan Presidentti – “Last Quarters”

Popol Vuh – “For Eternity”

Krautrock (također zvan “Kosmische musik”) njemački je avangardni/eksperimentalni rock pokret koji se pojavio krajem ’60-ih. Namjera mu je bila ići dalje od ekscentričnosti koje je razvio anglosaksonski divlji psihodelični rock univerzum, dajući poseban naglasak elektroničkim tretmanima, manipulaciji zvukom i minimalnim hipnotičkim motivima, zanemarujući format konvencionalnih psych-pop pjesama.
Svaka regija razvija svoju posebnu glazbenu scenu, različito tumačeći Krautrock glazbenu strukturu, no definitivno je bilo sastava u Krautrock pokretu koji su se bavili elementima, u to vrijeme nastajućeg, progresivnog rocka.


Hölderlin – “Traum”

Neuschwanstein – “Ice With Dwale”

Rufus Zuphall – “Makröjel”

Tomorrow’s Gift – “Tenakel Gnag”

Mythos – “Dreamlab”

Out Of Focus – “Fly Bird Fly”

Brave New World – “Lenina”

Satin Whale – “Shady Way”

Yatha Sidra – “A Meditation Mass Part 2”

Temeljeći svoj zvuk na slojevitim klavijaturama, Eela Craig nedvojbeno je najbolji primjer austrijske progresivne scene.

Eela Craig – “The Curse”

S francuske prog scene ’70-ih:

Triode – “Magic Flower”

Izvorno primijenjen samo na glazbu sastava Magma, izraz “zeuhl” je kasnije korišten za opisivanje slične glazbe koju su producirali francuski sastavi ’70-ih.


Magma – “Sohia”

A s belgijske prog scene ’70-ih:

Waterloo – “Smile”

Na ex-Yu sceni, osim nekoliko sporadičnih izleta u korištenju flaute: Time (“Za koji život treba da se rodim”), Grupa 220 (“Negdje postoji netko”), Josipa Lisac (“Ležaj od suza”) i Indexi (“Balada”); većina progresivnih sastava više je napredovala sredinom i krajem ’70-ih:

Drugi način – “Stari grad”

Nepočin – “Novi dan”

Tako – “Minijatura”

Progresivni rock, sa svojom bogatom tapiserijom zvučnih pejzaža i zamršenih kompozicija, ostavio je neizbrisiv trag ne samo u svijetu glazbe nego i u popularnoj kulturi općenito. Njegova višestruka priroda, spajajući glazbenu virtuoznost s tematskom dubinom, dovela je do prodiranja u razne umjetničke forme i medije. Ovaj dio zaranja u ekspanzivni kulturni otisak proga, bacajući svjetlo na njegov trajni utjecaj i poštovanje s kojim se danas slavi.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh