Steve Harley
1951. – 2024.

Ožujak – 2024.

Preminuo je Stephen Malcolm Ronald Nice ili bolje znan kao Steve Harley.

Kad su se sedamdesetih godina prošlog stoljeća na valovima Glam pokreta na sceni pojavili Cockney Rebel, bili su od strane kritike žigosani kao „manje talentirani supstituti“.
Za to vrijeme donekle razumljiv pridjev, jer na sceni su harali divovi, a neki u tim trenucima i na kreativnom vrhu svoje karijere.
No, gledajući danas njihova prva dva albuma „The Human Menagerie“ i „The Psychomodo“, teško se oteti dojmu unikatnosti i originalnosti izričaja, pa čak i u kontekstu vremena u kojem su nastali. A da o današnjim danima i ne govorimo, jer sam pristup, filozofija izlaganja, koncepta, pa i lucidnosti izričaja su nedosanjane visine većini aktera na današnjim pozornicama.


Cockney Rebel – “Sebastian”

Kako je Steve Harley bio frontman grupe, polako ali sigurno se počeo poistovjećivati s njome, pa je tamo nakon dva albuma grupa promijenila naziv u Steve Harley & Cockney Rebel. Prvi album pod tim nazivom grupe je donio i njegov najveći hit „Make Me Smile (Come Up and See Me)”, koji se dan danas redovno vrti na radio stanicama diljem svijeta.

Solo karijera nije dobro počela.
Odlazi u Ameriku, kupuje imanje i tu se permanentno nastanjuje, ali, …. Kako je sam priznao, inspiracija nikako nije dolazila i za skoro cijelo vrijeme boravka jedva da je pisao. U toj konstelaciji nastaje prvi solo album „Hobo with a Grin“, potpuni promašaj. Pa i singlice skinute s njega nisu polučile nikakav uspjeh.


Steve Harley & Cockney Rebel – „Make Me Smile (Come Up and See Me)”

Vraća se u Englesku, i kockice mu se ponovo počinju slagati. Izdaje drugi, poprilično uspješan solo album „The Candidate“, surađuje s Peterom Gabrijelom, Kate Bush, Rod Stewartom,  Rick Wakemanom, … . Uglavnom, vraća se na stare pozicije.

Sve do svoje smrti Steve djeluje na sceni, dakako, više nije bio pod jakim svjetlima medijskih zbivanja, ali prisutnost u medijima nikada nije bila dovedena u pitanje.

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh