Black Sabbath – “Sabbath Bloody Sabbath”

Prosinac – 1973.

Četvrti album ih je ustoličio na tron teškog izričaja, a turneja koja je uslijedila je već počela pokazivati pukotine na do tada čvrstom oklopu grupe.

Tommi Iommi, Ozzy Ozbourne, Geezer Butler i Bill Ward su se odmah po završetku turneje povukli u studio u Los Angeles, ali za ludu. Bili su potpuno iscrpljeni neprestanim angažmanom i koncertima, ideje jednostavno nisu dolazile. Sve se počelo svoditi na Tommievu inicijativu, a i onda kad bi nešto stiglo od njega, ostatak benda je inertno čekao, … nisu ni sami znali što.

Vidjevši da samo gube novac, otkazuju sve i vraćaju se u Englesku, ulaze u Record Plant Studios, te uzimaju u najam kuću, kako bi tamo našli neki mir, inspiraciju i početak nečega što bi na kraju trebao biti album.


Black Sabbath – “Sabbra Cadabra”

Ni tu nije bilo bajno, pogotovo jer je droga zauzela svoje mjesto u dnevnom rasporedu članova, te se disfunkcionalnost nametnula kao rutina.

U tim i takvim okolnostima nastaje novi album grupe Black Sabbath, “Sabbath Bloody Sabbath”. Sve loše što ga je pratilo u nastajanju i snimanju je kao rukom odneseno po izlasku albuma. Biva dočekan veoma toplo, što je za taj žanr kojeg su „kritičari obožavali mrziti“ bilo sve samo ne uobičajeno. Stoga se album “Sabbath Bloody Sabbath” već od prvog trenutka pozicionirao kao prvi album Heavy izričaja kojeg je pored publike prigrlila i kritika.


Black Sabbath – “Spiral Architect”

Samim time album “Sabbath Bloody Sabbath” predstavlja prekretnicu u kojem je ovaj smjer moderne muzike napokon zauzeo mjesto koje mu pripada, te se album mora promatrati i kroz tu prizmu. Bilo je to nečuveno u to doba, ali eto, netko je trebao biti prvi.

U biti, iako je najplodniji dio opusa originalne inkarnacije grupe bio iza njih, Black Sabbath tek s ovim albumom počinju ubirati plodove svog rada. Bilo je to vrijeme bezočne eksploatacije umjetnika od strane diskografskih kuća, te stoga i ne čudi činjenica, koju je potvrdio i Ozzy u jednom od razgovora za medije, da grupa od prva četiri albuma nije vidjela ni jedne jedine cente.


Black Sabbath – “A National Acrobat”

Inače, kompozicije na albumu su redom postale „hitovi“ u metalnoj komuni, a naslovna “Sabbath Bloody Sabbath”, je dobila svoje verzije od nebrojeno muzičara i dan danas se obrađuje nesmiljenim tempom ( Slash, Mastodon, Metallica, …)


Black Sabbath – “Sabbath Bloody Sabbath”

Nakon ovog albuma grupa prolazi kroz potpuno dijametralne faze, uspjeh i totalna dezintegracija koja ih je odvela na stranputicu do te mjere da se postavilo pitanje opstanka grupe.

Do 1980 godine su snimili još nekoliko albuma, koji su redom ostali u sjeni prethodnika, ali je zato popularnost grupe proporcionalno rasla.

Naposljetku, Ozzy biva otpušten iz grupe, umjesto njega dolazi Ronnie James Dio i s njime jedan drugi život grupe.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh