“Fillmore East”

Ožujak – 1968.

album-art

00:00

Promotor Bill Graham otvara Fillmore East u New Yorku.

Po samom otvaranju dvorana postaje hram rocka i glas o novom svetištu sub kulture obilazi svijet munjevitom brzinom (i bez interneta!). Pogodivši veličinu, trenutak i lokaciju, Bill Graham dolazi korak bliže svom snu, kojeg će ostvariti otvaranjem pandana u L.A.-u, Filmore West.

Prozvani „crkve rocka“ ugošćavaju najeminentnije izvođače epohe i to u nevjerojatnoj frekvenciji od dva koncerta po danu, svaki petak i subotu!

Dvorane su bile toliko popularne da su postale referenca koncertnih izazova i dakako, statusni simbol grupe koja je nastupala. A kad u grupama govorim, Allman Brother Band je toliko puta nastupio u Fillmore Eastu da je prozvan „Bill Graham’s House Band“. Allman Brothers nisu bili jedini. Niz je ogroman, počinje od Jimi Hendrixa, Jefferson Airplane, Led Zeppelin, Iron Butterfly, The Doors, Frank Zappa je isto bio redovan, kao i Grateful Death. Niz nastavlja Crosby, Stills, Nash i Young, The Byrds, Elvin Bishop Group, Albert King, Sha Na Na, Van Morrison, Jony Winter, Joe’s Lights, Humble Pie, Miles Davis i još mnogi, mnogi, ne manje poznati sastavi.

Broj živih albuma snimljenih u tim dvoranama je doslovno beskonačan. Najpoznatiji je dakako, „Live at Fillmore East“, Allman Brothers Banda.

Nažalost, 27. 06 – 1971. godine, Bill je morao priznati poraz, i to onaj financijski. Financijski jer i pored veoma profitabilnog okruženja, iz meni nepoznatih razloga, Bill Graham ostaje na suho s financijama. To ga je prisililo da zatvori obje dvorane i to na isti dan. Doduše, službeno objašnjenje je bilo da se dvorane zatvaraju zbog izmijenjenih okolnosti u kojim se našla cijela industrija, ali kasniji tijek događaja u muzičkoj industriji je jednostavno demantirao tu službenu verziju. Ma koji razlog bio, dvorane su se zatvorile, ali i zatvaranje je bilo u velikom stilu.

U Fillmore East su posljednji koncert održali, pogađate, Allman Brothers Band, koji su pri tom snimili dio albuma „Eat A Peach“. Uz njih, nastupili su: The J. Geils Band, Albert King, i poseban gost Edgar Winter, White Trash, Mountain, The Beach Boys i naposljetku Country Joe McDonald. Bio je koncert kojem su mogli prisustvovati samo oni sretnici koji su imali pozivnice.

U okrutnom svijetu show businessa nema mjesta entuziazmu i art orijentaciji, bez financiske jake konstrukcije. Filmore East i njegov pandan, Filmore West su dokaz da je tomu tako.

Otišli su u povjest, gdje su zapamćeni kao jedinstvena pojava u svijetu umjetnosti, kada jedan promotor ulaže sve što ima pa i samoga sebe u promicanje umjetnosti.

Divljenja vrijedna gesta.

Svaka čast!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh