Caravan – “The Album”

Listopad – 1980.

Tri godine nakon izlaska pothodnika „Better by Far“, Canterbury grupa Caravan izdaje novi album simptomatičnog naziva „Album“.

Prethodilo mu je ulazak u studio u sastavu koji je zaslužan za neka od najvećih ostvarenja grupe, Pye Hastings, Geoff Richardson, Dave Sinclair, Richard Sinclair i Richard Coughlan. U biti nastanak albuma je bio slučajan. Naime, grupa je trebala snimiti živi album s kompozicijama iz ranijeg perioda, no, ispostavilo se da je cijena tog albuma otprilike jednaka cijeni lansiranja sasvim novog albuma.
Tako je Pye Hastings prionuo pisanju novog materijala. Pomogli su mu  Dave Sinclair i Geoff Richardson.

I sve je izgledalo da su se kockice napokon posložile.

Nažalost, bila je to iluzija. Izlazak albuma se dočekan jednim ogromnim uzvikom razočarenja, jer“ veliki“ Caravan je isporučio kratke pjesme, što samo po sebi i nije bio neki krimen, ali svjetlosnim godinama udaljene od prijašnjeg opusa, a pogotovo od kreativnih vrhova u prošlosti.

Pojam Caravan vezati za pop, disko, ili bilo koji trendovski žanr je bilo i ostalo svetogrđe. Ne toliko u stilskom bježanju u neke nove žanrove, već u nesnalaženju i bez idejnosti otisnute na vinilu.

Bio je to album grupe Caravan koji je najbolje zaboraviti i dakako, ne preporučiti nikome, a pogotovo ne onima koji se tek pripremaju za upoznavanje Canterbury scene s njima kao perjanicom!
I tu sve završava.

Nažalost, i ovakvi albumi trebaju postojati da bi se kroz njih ipak pravedno valoriziralo ono zapostavljeno, ali i te kako dobro u prošlosti i eventualnoj budućnosti.

na vrh