Colosseum – “Those Who Are About to Die Salute You”

Ožujak – 1969.

album-art

00:00

Ekspanzijom rocka u svim pravcima, na sceni se stvorio prazni prostor koji bi povezao jazz i rock. Da ne bude zabune, neka vrsta fuzije je već egzistirala i to u onom embrionalnom obliku u opusu New Jazz Orchestra, da bi teren definitivno pripremila grupa The Graham Bond Organisation.

Ima li išta logičnije nego da su golobradi mulci koji su bili članovi i jedne i druge grupe nakon nekog vremena, kad su im zasmetali okovi matične grupe, krenuli na svoju stranu. Govorim dakako Jon Hisemanu, bubnjaru obaju grupa i saksofonisti Dick Heckstall-Smithu.

Napustivši The Graham Bond Organisation, Jon i Dick pronalaze istomišljenike te po kompletiranju prve postave benda kojeg su nazvali Colosseum, ulaze u studio.

Rezultat, album “Those Who Are About to Die Salute You”. Blend rocka, jazza, bluesa, provučen kroz već finalizirani novi izričaj. Drugim riječima, svaka nota na albumu nosi karakteristični pečati. Dakako, izvori se nisu mogli ne prepoznati, pa tako sam album otvara obrada Graham Bondovog standarda „Walking in the Park“.


Colosseum – „Walking in the Park“

Interesantna u ovom kontekstu je kompozicija “Debut”, za koju sam Tony Reeves kaže da je nastala tako što je čuo Mick Taylora s John Mayalom, i kad se vratio u studio sljedeći dan, odsvirao ju je na basu po sjećanju. Kako su tu bili svi članovi benda, jedan po jedan su uskakali i iz jama koji se razvio, nastala je kompozicija. Tako da u biti, a i sam Tony kaže, krediti za ovu kompoziciju idu svim članovima benda, ali i Mick Tayloru. (koji ipak nije upisan kao koautor!)

Colosseum ovim albumom svraća pažnju na sebe, a kad su krenuli na put da bi ga promovirali, nije dugo trebalo da postanu koncertna atrakcija. No, tek je druga inkarnacija kapitalizirala neponovljivost na pozornici, („Colosseum Live“), kojim se upisala u povijest živih snimaka.


Colosseum – “Beware the Ides of March”

Iako su postali ime u UK, Amerika je još bila „terra incognita“. Poglavito radi nedostatka bilo kakve promocije benda, ali i albuma. I za divno čudo, album se nekako počeo sam probijati na tom kontinentu, da bi diskografska kuća koja je zastupala bend u Americi sa zakašnjenjem od šest mjeseci ipak odlučila izdati album, ali više kao kombinaciju prvog i drugog albuma („Valentine Suite“ je upravo bio lansiran!).

I tu počinje konfuzija s izdanjima, jer UK i Europska izdanja ne slijede Američka, koja su zbog neke glupe logike sasvim drugačija, čak i s omotima, tako da početnik u upoznavanju grupe ima i te kakvih problema determinirati koji od albuma, kad, gdje, koji je orginal, a koji kombinacija kompozicija s nekoliko,  .. , a ono zašto, bolje i ne pokušavati razumjeti.

Bilo kako bilo, Colosseum je s prvim albumom krenuo prema zvijezdama, i na tom putu mu nije moglo ništa stati da bi ga zaustavilo.

Danas živi na muzičkom Olimpu!


Colosseum – “Those Who Are About to Die Salute You” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh