Billy Joel – „Stranger“

Rujan – 1977.

album-art

00:00

Nakon iznenadnog uspjeha drugog albuma „Piano Man“, Billy Joel snima mlako primljenog nasljednika „Turnstiles“. Matična kuća Columbia Records, razočarana slabom prodajom nagovješćuje mladom Joelu da je na „tankom ledu“, te da razmatraju prekidanje ugovora s njime.

Vrativši se s turneje, Billy ne dozvoljava osipanje pratećeg benda, dapače, uvjetuje matičnoj kući da mu prateći bend bude stalna pratnja, kako u studiju tako i na koncertima. Pomalo čudna situacija, kad je umjetnik pred otkazom, a postavlja uvjete, koje je Columbia mogla bez ikakvih pravnih posljedica odbiti. No, očito je taj drugi album ostavio traga u uredima kompanije, te mu izlaze u susret i ne samo to, osiguravaju mu (za to vrijeme) satove u studiju koje su imale samo velike zvijezde.

Po izlasku „Stranger“ instant potvrđuje sva nagađanja oko uspješnosti, otklanja sve nedoumice o Billy Joelu kao vrhunskom umjetniku i ustoličuje ga na tron na kojem će sjediti do današnjih dana.

No, iako je bio instant priznat i prepoznat od kritike (Rolling Stone magazin mu daje izrazito dobru ocjenu), njegovo penjanje na Billboard je bilo mukotrpno. Na listu je došao puna četiri mjeseca od izdavanja, a na drugo mjesto najjače liste na svijetu je sjeo nakon još par mjeseci. No, jednom kad je zauzeo povlaštenu poziciju (drugo mjesto, nikada nije bio na prvo!), nije je puštao punih šest tjedana.


Billy Joel – “Just the Way You Are”

Albumu su u tom penjanju pomogle i singlice, njih četiri, od koji se svaka popela na Top 40 Billboarda. (“Just the Way You Are”, “Movin’ Out (Anthony’s Song)”, “She’s Always a Woman” i “Only the Good Die Young”)

Sve je to pomoglo mladom Joelu da „stane na balun“, i započne s ozbiljnim planovima o svojoj karijeri. Sam status ovog umjetnika danas, potvrđuje tezu o iznimnosti i unikatnosti ovog velikog „song writera“, jer ne zaboravimo Madison Square Garden je njegov dnevni boravak, koji je u pravilu rasprodan.
I ne samo to, ovo je ipak za ne vjerovati. U Madison Square Gardenu je održao 136 koncerata, a od toga, pazite ovo, 2003. godine 90 (slovima devedeset) uzastopnih, pred punim gledalištem. Interes je bio toliki da je u predbilježbama bilo dovoljno posjetilaca za 150 uzastopnih koncerata. O kojem se interesu radilo, svjedoči i podatak da su iz različitih američkih gradova organizirani charter letovi samo za te koncerte.

I još jedna zanimljivost vezana za Billy Joela, koji u umjetničkim krugovima nosi nadimak „Piano man“.
Naime, na svakom koncertu, ali doslovno na svakom koncertu, prvi red u dvorani u kojoj nastupa nije na prodaju, niti se može dobiti karta za njega. On je rezerviran za sljedbenike koji nemaju novca za ulaznice!

Treba li ovom kratkom osvrtu još išta dodati?!


Billy Joel – „Stranger“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh