The Beach Boys – “1967 – Sunshine Tomorrow 2: The Studio Sessions”

Prosinac – 2017.

Kad su the Beach Boys daleke 1967. godine izdali album “Wild Honey”, teško da su mogli sanjati da će nekih pola stoljeća od tada, album ne samo biti još uvijek aktualan, već da će dobiti i svoje „kompanjon“ albume.

“1967 – Sunshine Tomorrow“ je ugledao svjetlo dana u Lipnju 2017. godine i prikazao bend u lucidnom izdanju u kojem je stvarno bilo teško odlučiti što uvrstiti na službeni studijski album, a što ostaviti „za poslije

A to „za poslije“ je bilo obilno, toliko da je nakon izdavanja albuma “1967 – Sunshine Tomorrow“, ostalo materijala za, ne jedan, već dva albuma naslonjena na “1967 – Sunshine Tomorrow”. Tako su lanisrana dva albuma, “1967 – Sunshine Tomorrow 2: The Studio Sessions” i “1967 – Live Sunshine”
Naslovi albuma sami govore svoju priču i tu je sve jasno.

Ono što je ipak impozantno u cijeloj priči jest opus ove surf grupe. Ili bolje rečeno “surf” grupe, jer the Beach Boys su sve samo ne klasična grupa koja se naslonila na tadašnji trend u modernoj muzici. U biti, klasična su priča iz šezdesetih i sedamdesetih, kad su grupe sazrijevale iz albuma u album i u par godina radile ogroman kreativni skok.

Dovoljno se prisjetiti recimo grupe the Beatles, koji su u par godina od pjesmuljaka s kojima su zauzimali top liste, došli do remek djela (“Revolver”, ” Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, …), ili recimo grupe the Kinks koji su isto tako suvereno vladali top listama da bi paralelno izdavali konceptualne albume od kojih su neki danas priznati kao remek djela.

Možda su najkarakterističniji primjer sazrijevanja i evolucije u ovom kontekstu Fleetwood Mac, koji su od čistih blues korijena i isto takvih kompozicija s prvog albuma, nakon njega paralelno vodili dva života, onaj rockerski kojim su harali top liste i onaj blueserki kojim su porobili Ameriku.
Primjera ima bezbroj …

The Beach Boys su u svom opusu upisali nekoliko albuma koje krase epiteti remek djela. Vladali su top listama, kako singlicama ( na Billboardu u klasi Top #40 su imali ukupno 36 singlica!!), tako i albumima.

Uveli su nove standarde u muzici, postavili temelje suvremene produkcije, a svojom lucidnošću i ingenioznošću zauvijek ostali upisani kao inovativna i velika grupa.

Ova su dva albuma očiti dokaz tome, jer nastala su u vrijeme kad se grupa the Beach Boysnije imalo vremena baviti” ovim kompozicijama i mimo njihove kvalitete.

Ove će albume prigrliti sljedbenici the Beach Boysa, a za ostale, nisam baš siguran.


The Beach Boys – “1967 – Sunshine Tomorrow 2: The Studio Sessions” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci