Kraftwerk – „Man Machine“

Svibanj – 1978.

Svibanj 1978. godine je obilježio jedan neobičan događaj.

Singlica njemačke kraut rock grupe Kraftwerk, „The Model“ dolazi na prva mjesta top lista i na njima se zadržava mjesecima.

Sve to ne bi bilo ništa čudno, da se ne radi o sastavu koji je revolucionirao elektronski pristup glazbi, prodrijevši na tržište potpuno nekomercijalnim pristupom.

Implementirajući čistu elektroniku i modulirajući čak i vokal, Kraftwerk stvara svoj zvuk, različit od svega do tada u muzici dvadesetog stoljeća.


Kraftwerk –  „The Model“

Izdavajući album „Man Machine“, Kraftwerk se primiče širokim masama. Kombiniraju melodiju u ritmičkim sekvencama i time dobivaju neku vrst pitke elektronike. Ovako napisano, može zvučati heretički, ali činjenica je, da pri tom nisu žrtvovali svoj izričaj, a ni pristup. Melodija je jednostavno bila dio eksperimenta i uklopila se u trenutnu sliku koju je band isporučivao iz studija.

No, priča o singlici „The Model“ ovime ne završava. Naime, originalno je bila izdana kao „b“ strana singlice „Computer Love“, no kad su je radio stanice počele emitirati daleko češće od naslovne kompozicije, diskografska kuća, bez znanja banda, izdaje „The Model“ kao zasebnu singlicu i pogađa u metu. Ova se penje na top liste i zauzima prvo mjesto u Engleskoj. Na listi ostaje 21. tjedan.

I još jedna mala napomena, band nije bio sretan ovim izborom i razvojem događaja, te do današnjih dana “negira postojanje” ove pjesme van konteksta albuma!


Kraftwerk – „Man Machine“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci