Eloy – “Dawn”

Prosinac – 1976.

Postoje albumi tamo iz sedamdesetih koji su vam se svidjeli i niste ni pokušavali dokučiti zbog čega?
U biti, irelevantno, jer ako se u nečemu uživa, onda to uopće nije bitno.

Taj je slučaj bio na osobnom nivou s grupom Eloy, a posebno s albumom „Dawn“. Da li radi samog naziva, pogođenog trenutka i senzibiliteta kojeg je nosio, da li zbog koncepta, dobre muzike, tekstova na granici smislenosti ili pak same atmosfere, nemam pojma, jednostavno, ovaj album sam obožavao.

Nastao u sympho eri postojanja grupe, album „Dawn“ predstavlja u neku ruku sublimaciju cijelog pokreta pod kapom sympho rocka. Sigurno ne najbolji, ali sigurno jedan od najupečatljivijih, svojim je postojanjem u neku ruku čak i zaokružio kreativnu eru u kojoj je nastao. Podsjetimo se, govorimo o 1976. godini, kad su svi veliki albumi prvog vala ovog žanra već bili na policama, neki na gramofonima gdje egzistiraju dan danas, neki nažalost nisu izdržali zub vremena te prijateljuju s prašinom u arhivama.


Eloy – “The Midnight-Fight / The Victory Of Mental Force”

Sam album nosi priču o čovjeku koji se nakon smrti vraća u svoju sredinu kao duh, pokušavajući svoja iskustva prenijeti na najbliže suvremenike. Dakako, kao i sve priče ovakvog sadržaja, i ova završava u krešendu poruke “Nous sommes du soleil” (“We are of the sun”). Vjerujem da je objašnjenje nepotrebno.

Nastao kao produkt rada jedne od bezbrojnih (ali i jedne od najdugovječnijih) inkarnacija benda, u kojem je samo osnivač Frank Bornemann bio stalan, album „Down“ ne zatvara kreativni dio postojanja ove grupe koja nikad nije lansirala remek djelo, ali svi njihovi albumi obiluju šarmom kojeg samo utjecaj kraut rocka može dati. (dakako, šarm ako ste ljubitelj Krauta!!).
(Iako nije bio dio kraut rock scene, Eloy ne može odreći utjecaj pokreta, koji ga tu i tamo zapljuskuje.)


Eloy – “Le Réveil Du Soleil” 

Nakon ovog albuma grupa izdaje niz uspješnih izdanja, sve redom koncept albuma od kojih svaki priča neku svoju priču i svaki za sebe predstavlja svijet oko kojeg se okreće interes sljedbenika. I kad o sljedbenicima pričamo, moramo napomenuti da je Eloy bio i u tom segmentu iznimka. Doduše, svaki underground bend u to vrijeme je imao vjerne sljedbenike, bilo da ih se moglo nabrojiti na prste jedne ruke, bilo da su punili dvorane. Ali Eloy je imao rijeku sljedbenika, ne u matičnoj zemlji,  Njemačkoj, već na Otoku, koja do današnjeg dana nije presušila.

S razlogom ili ne, danas je nemoguće odgovoriti, ali kao odgovor na pitanje može poslužiti prvi dio ovog članka…..


Eloy – “Dawn” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci