The Beach Boys – “1967 – Sunshine Tomorrow”

Lipanj – 2017.

Na stranu činjenica da diskografske kuće, a i umjetnici (od onih koji su još živi!), grebu po dnu kace i lansiraju ostatke ostatka sa snimanja, te po tko zna koji put remasteriraju albume koju su bili remasterirani od remasteriranih snimaka koje su remasterirane s originalnih audio traka, ipak u nekim slučajevima ta jagma za škudama nije toliko prozirna.

I nije tajna da se još uvijek, ma koliko čudno zvučalo, i te kako dobro prodaje sve s mirisom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ne znam u kojem će smjeru diskografska industrija krenuti jednom kad se zadnje note objave, kad se više ne bude dalo ništa remasterirati i malo drugačije zapakovati, no, to u ovom trenutku, iako izazovno, nije tema.

Jedno od tih izdanja koje ne smrdi na puko ubiranje love jest izdanje iz tabora grupe the Beach Boys, “1967 – Sunshine Tomorrow”

Ova kompilacija je u mnogo ćemu specifična, kao uostalom i sam život ovog velikog benda. Iako su počeli kao klasičan surf rock band i naposljetku, cijeli pokret svojom kvalitetom i radom poistovjetili s njime, the Beach Boys su u nastavku karijere prešli u progresivni tabor i u to vrijeme izdali remek djelo “Pet Sounds”, te nagovijestili jedno koje nikad nije izdano i pregršt vrhunskih albuma, koji su redom donosili novitete u muzičkom izričaju.

bb in 2

Dovoljno je spomenuti samo frapantnu činjenicu da je Brian Wilson nakon nekog vremena odustao od koncerata, te je grupa nastupala bez njega, dok je on u studiju pripremao nove kompozicije. (detaljnije, pogledajte ovdje)

Dakle, “1967 – Sunshine Tomorrow”, osnovno pakovanje se sastoji od dva CD-a, na kojem se nalazi, po prvi put u stereo tehnici, antologijski album iz 1967. godine “Wild Honey”, (dosadašnje verzije su bile dvostruki mono!), te još uz to sadrži 54 rijetke snimke nikad objavljenje do danas. U to je umiksan i album snimljen uživo “Lei’d in Hawaii”, koji sam za sebe ima burnu povijest.

BB in 1

Dodatni materijal još nadopunjuju neobjavljene kompozicije sa seta albuma “Wild Honey” i “Smiley Smile”, te naposljetku, snimke nastale na koncertima u periodu 1967. do 1970. godine.

O albumima “Lei’d in Hawaii”, “Wild Honey” i “Smiley Smile” bi se dalo danima, jer povijest nastanka i interakcije ovih djela je nevjerojatna i predstavlja posebnu priču koju je skoro nemoguće ispričati u par rečenica.

Faktografije radi, samo u najkraćim mogućim crtama!
Veliki album “Smiley Smile”, nastao u biti kad je grupa ušla u studio i pokušala izbrusiti loše snimke nastale za snimanja albuma “Lei’d in Hawaii”. Nakon toga ovaj potonji je stavljen u bunker do današnjih dana.

S druge pak strane, album “Wild Honey”, je posvećen velikoj diskografskoj kući Motown i njegovom specifičnom R&B zvuku.

Oba su albuma izašla unutra 60 dana, “Smiley Smile”, 19. Rujna, a “Wild Honey”, 18. Prosinca. Samo ovo je dovoljno fascinantno i dakako, danas je nemoguće percipirati takvu manijakalnu kreativnost.

Ljubitelji grupe the Beach Boys će dobiti neočekivano vrijedan dar, grupa će zacementirati svoj status, a možda ga čak i unaprijediti, dok će svi zajedno profitirati.
Kupci praznim džepovima i muzičkim užitkom, a ostali debelim bankovnim računom!

Surf’s up man!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci