The Beach Boys – “Pet Sounds”

Svibanj – 1966.

The Beach Boys izdaju jedanaesti album.

Sam pojam jedanaesti ne obećaje baš puno, pogotovo u današnjim relacijama, kad se umjetnici i “umjetnici” potroše na prvom ili maksimalno do drugog albuma. Broj sastava s izdanjima koji su veći od te brojke, bi mogao stati na prste (obje) ruke.

Izdati deset albuma i ostati na vrhu, to je odlika velikana. The Beach Boys to i jesu, sve do ovog albuma!

Nakon ovoga su zasjeli ondje gdje im je mjesto – na Olimpu epohe, dijeleći tih par mjesta s najvećima. Zasluga tom statusu pripada albumu “Pet Sounds”, kojeg the Beach Boys izdaju u Svibnju 1966. godine.

Sam album predstavlja prekretnicu, kako u životu grupe, tako i u donošenju velikih promjena na sceni. Naime, po svojoj konstrukciji je jedan od prvih koncept albuma, svojim pristupom i sadržajem je udaljio publiku od plesnog podija i posjeo je u fotelje za saslušanje. Drugim riječima, “Pet Sounds” označava početak epohe “saslušanja muzike“.

Da je samo to donio zaslužio bi ovaj osvrt, no, toga ima još i to puno. Idem samo ukratko, jer samo nabrajanje bi potrajalo.


The Beach Boys – “God Only Knows”

Album je prepun eksperimenta i za ono vrijeme, pa i danas, neuobičajenih instrumenata. Pored “zvukova” na albumu se čuju biciklistička zvona, harmonike, harfe, flaute, pseće zavijanje, zvuk vlaka, havajska gitara, zvuk Coca-Cole u padu i još puno toga. Ova nabrajalica je tu s jednim razlogom. Danas su svi ovi “instrumenti” uobičajeni, no “Pet Sounds” je bio de facto prvi koji je uveo zvuk u muzičku sliku. I to sve skupa zahvaljujući Brian Wilsonu, koji se u potpunosti povukao s aktivne scene i posvetio radu u studiju.

Nastanak ovog albuma je bio dugotrajan i mukotrpan, prepun, kako tehnoloških tako i kompozicijskih zamki, koje je Brian uspješno izbjegao.

Po izlasku na tržiste album ne postiže veliki uspjeh. Daleko od toga da je prošao nezapažen, no prolazi lošije od svojih prethodnika. Ali vrijeme je na bilo na njegovo strani.

I pobijedio je!


Beach Boys – “Caroline No”

Hajmo redom ….

Postaje perjanica i predvodnik art rocka. Nadalje, 1993. godine, skoro trideset godina nakon nastanka, od strane NME biva proglašen najvećim albumom svih vremena, The Times, ugledni politički magazin ga smješta u isti razred, te isto tako, Mojo magazin 1995. godine. 2003 godine Rolling Stone ga smješta na drugo mjesto liste 500 najvećih albuma svih vremena.

I na kraju, Library of Congress ga 2004 godine uvodi u “National Recording Registry”, dajući mu atribut: “culturally, historically, and aesthetically significant.”.

Ako niste poslušali ovaj album, vrijeme je, jedan je od onih koje morate prije nego krenete prema Sv Petru!


The Beach Boys – “Pet Sounds” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci