Steely Dan – “Pretzel Logic”

Veljača – 1974.

Steely Dan izdaju treći album „Pretzel Logic“. Album vraća grupu na top liste i to sa singlicom „Rikki Don’t Lose That Number“.

Iako se gotovo unisono ponavlja da je album nasljednik neuspješnog i razočaravajućeg „Countdown to Ecstacy“, osobno sam daleko od te ocijene, dapače, no, o ovoj temi u jednoj od osvrta ili emisija.

Za „Pretzel Logic“ me vežu posebni odnosi. Naime, album je po izlasku bio proglašen od strane magazina New Musical Express za album godine. Ponukan ovom laskavom ocjenom, kupio sam ga bez razmišljanja, jer NME je uz Rolling Stone bio referenca ukusa u muzici.

Ne mogu nikada zaboraviti razočaranje koje je uslijedilo po prvom slušanju, uz upitnik, „pobogu, što je ovo?“. Trominutne kompozicije, pune okusa prezrenog jazza, nepoznatog New Orleans zvuka.


Steely Dan – “Rikki Don’t Lose That Number“

Bez rifova, bez improvizacije, sve teme kruto utegnute u kratku minutažu… . Bilo je to previše za nekoga tko je upravo skinuo sa gramofona dvadesetominutni jam. No, vrijeme je radilo svoje.

Prošlo je tome vremena, ploča je stala u kolekciji. Jednom mi je pala na pamet, privukao me kolorit muzike koji mi je ostao u sjećanju, a ne ona sama. Ponovo sam je stavio na gramofon i od tada se više ne skida s njega (dobro, do nedavno sam ga slušao preko CD-a, da bih se ponovo vratio vinilu!).

Ono što hoću podcrtati ovom prilikom, jer o albumu detaljnije i više u osvrtu ili emisiji posvećenoj grupi Steely Dan, je to da je kod mene osobno unio preokret u poimanju muzike, kompozicije, koncepta pa i same tematike.

Bio je to prvi album kojeg sam prihvatio dušom i srcem (dakako, uz malu vremensku zadršku), a koji nije imao rif, jam ili improvizaciju. Od toga dana moj se muzički svjetonazor nije promijenio, ali su se s njime otvorili novi horizonti.

U arsenalu kolekcije su počeli stizati biseri koji nisu imali dodirnih točaka s grupama koje sam do tada slušao. Stoga, s osobne strane, veliko hvala Donaldu Fagenu i Walter Backeru!


Steely Dan – “Pretzel Logic” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci