Robert Plant and Alison Krauss – “Raising Sand”

Listopad – 2007.

Alison Krauss i Robert Plant malo toga dijele u prošlosti. Ona bluegrass-country orijentacije, on ortodoksni rocker, teško da je itko mogao prije tridesetak godina i zamisliti da će ovaj duo zajedno raditi.

I baš se to dogodilo, U Listopadu 2007, godine na svjetlo dana izlazi album „Raising Sand“.

Već po lansiranju je bilo jasno da je veliki album među nama.

Zadivljujuća lakoća napuštanja ugodne zone rada i izlet u nepoznato je naprosto zablistala nad njime, jer i Alison i Robert su izašli iz okvira svojih izričaja kako bi se uskladili, štoviše, kreirali djelo koje će se slušati dugo dugo vremena.

Robert Plant & Alison Krauss -“Your Long Journey”

Donoseći mješavinu ranog urbanog bluesa, verziju West Texas countryja i nadasve miris folk rock revolucije, Alison i Robert uzlijeću u nebeske visine. A te nebeske visine su se materijalizirale u pet nominacija za 2009. Grammy nagradu i u osvajanju svih pet. Ono financijsko je još impresivnije. Album se u prvoj tjednu po izlasku prodaje samo u Americi u tiraži 112 000 kopija, što dakako odmah zaziva neka druga, „bolja“ vremena.

O top listama se ne isplati pisati jer bi nas daleko odvelo, ali bar ono osnovno. Drugo mjesto Billboarda, prva mjesta diljem svijeta. I u ovom segmentu jedna impresivna činjenica. Album „Raising Sand“ i pored svog neortodoksnog sadržaja kad je klasifikacija u pitanju, ili pak radi njega, dolazi na Country Top listu u Americi i to ne na bilo koje mjesto. Zasjeda na #2. mjesto. Uglavnom, na Billboardu (najjačoj i najvećoj top listi na svijetu!!) provodi 35 tjedana, neprekidno.


Robert Plant & Alison Krauss -“Killing The Blues” 

Bilo bi nepravedno u ovom, superlativima obojenom, vremeplovu ne spomenuti suradnike, jer i oni su odradili lavlji dio posla, te dakako, izvor iz kojeg su Alison i Robert crpili inspiraciju i koristili kompozicije.
Dakle, na albumu su se našle kompozicije skladatelja naoko različitih provenijencija, Tom Waits, Gene Clark, Sam Phillips, Townes Van Zandt, The Everly Brothers i Mel Tillis. Album je producirao i uobličio T Bone Burnett, kojeg se ipak kritiziralo da je pojedine kompozicije osakatio na uštrb komercijalne linije  (ma što to značilo!?). Uglavnom, obavio je briljantan posao, što status ovog albuma i potvrđuje. Od muzičara koji su također dali svoj doprinos, tu su bili Marc Ribot, Dennis Crouch, Mike Seeger, Jay Bellerose, Norman Blake, Greg Leisz, Patrick Warren i Riley Baugus.


Robert Plant & Alison Krauss – “Through The Morning Through The Night”

Ovim albumom Robert Plant definitivno potvrđuje svoje tvrdnje da Led Zeppelin ne stanuju kod njega i da će na putu u potrazi za novim prevrnuti svaki kamen.

“Raising Sand” je dokaz da ne samo da je prevrnuo kamen koji kolaborira s countryjem, već da je odlomio gromadu koja će ili prije ili kasnije pokrenuti lavinu koja će utabati „ono nešto novo“.

Ne bih se zakleo da se to već i ne događa!


Robert Plant and Alison Krauss – “Raising Sand” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci