Led Zeppelin – “Presence”

Ožujak – 1976.

Led Zeppelin izdaje sedmi studijski album “Presence”.

Ovaj album ima posebno mjesto u opusu grupe jer je indikativan po mnogo čemu. Kao prvo, snimanje albuma je bilo u najmanju ruku bizarno. Robert Plant je par mjeseci prije početka snimanja imao tešku prometnu nesreću u Grčkoj, te je u studio ušao u invalidskim kolicima.

Samo snimanje je proteklo u, jednostavno rečeno, kaosu. Takvom da je čak i Paul Jones najavio napuštanje grupe. Sve se nekako sleglo, album se snimio i izašao.

Po inerciji zauzima sva prva mjesta na top listama diljem svijeta. I pored toga, postaje najsporije prodavani album grupe. (U Americi postaje (samo) 3 puta platinast!)

Na drugu pak stranu, Page ovaj album doživljava kao jedan od najvažnijih. Iz jednostavnog razloga, jer je samim svojim postojanjem dokazao da grupa može postojati i izdavati albume u trenucima kad je u nekom stanju poluraspada. Ovaj je podatak trebao garantirati dug život grupe i pored nevera koje su već bile na horizontu. (nažalost, ovo se nije ostvarilo, jer je Bonham preminuo i time zatvorio priču zvanu Led Zeppelin!).


Led Zeppelin – “Nobody’s Fault But Mine”

Album “Presence” je bio zamišljen kao neka vrst povratka na daleko grublji izričaj, nešto u stilu prvog albuma, ali sa sofisticiranijim rifovima. To dokazuje i podatak da je ovo jedini album grupe na kojem nema nikakvih klavijatura.

Nažalost, situacija i okolnosti su ipak usmjerile album u nešto drugačijem smjeru, ali povijesno gledano, to mu ne umanjuje ulogu. U neprestanom traženju novoga i izazova koje su bacali pred sebe, Led Zeppelin, a poglavito Page i Plant će i nakon ovog albuma pokušati ono što “nisu uspjeli” na ovom, ali će ih sljedeće tragedije spriječiti u naumu. Ponovo će okolnosti diktirati esencu albuma, a ne namjera autora.

Govorim dakako o posljednjem studijskom albumu grupe “In Through the Out Door”.
No, to je već priča za sljedeći vremeplov.


Led Zeppelin – “Presence” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci