Led Zeppelin – “Led Zeppelin III”

Listopad – 1970.

Otišli su iz Engleske kao totalni outsideri ili još bolje, „looseri“, a godina dana nakon toga se vratili kao najveći bend na svijetu.

Drugi album je odradio svoj zadatak, osvojio je top liste, inaugurirao Led Zeppelin u svjetsku atrakciju i utabao put Heavy izrazu tog doba.

Turneja koja je počela dolaskom u Ameriku, trajala je bez prestanka, jer je tijekom nje snimljen i izdan drugi album, te je i njega trebalo promovirati. Doduše, ta se promocija svela u većini slučajeva na potvrdu statusa benda.

Iscrpljen i ocijeđen, bend se vraća u Englesku i pao je dogovor, uzimaju pauzu. John Paul Jones i John Bonham odlaze svojim porodicama, dok Robert Plant i Jimmy Page s porodicama iznajmljuju zabačenu brvnaru Bron-Yr-Aur i povlače se u posvemašnju izolaciju. Dovoljno je reći da brvnara nije imala ni struje, ni tekuće vode.

I počinju rad na pjesmama koje će se naći na trećem albumu grupe.


Led Zeppelin – “Immigrant Song”

Bend je želio promjenu, ali nisu znali koju. Sama situacija im je nametnula rješenje. Počeli su skladati i pisati uz pratnju akustičnih gitara i magija se ponovo rodila. Tijekom stanovanja u brvnari Jimmy i Plant skladaju toliko materijala da nisu mogli sve staviti na album, te su neke pjesme izdavane naknadno na drugim albumima (“Coda”) ili na proširenim izdanjima albuma.

Povratkom u civilizaciju duetu se pridružuju Bonham i Paul Jones, te ulaze u studio. Sjećam se tih dana kad je objavljeno da su se Plant i Page vratili, te da je Led Zeppelin u studiju. Sama vijest je obišla zemaljsku kuglu u tren, iako nije postojao Internet, ni današnje komunikacije.

Nedugo nakon toga mediji bilježe da je treći album, u tom trenutku u nastajanju, naručen u brojci od milijun komada. (Molit ću lijepo, neka mi netko podastre sličan podatak za bilo koji sastav koji danas djeluje!). Bio je to u tom trenutku najiščekivaniji album u povijesti rock muzike, stajući već unaprijed uz bok albumu “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” od Beatlesa.


Led Zeppelin – “Since I’ve Been Loving You”

Album je izašao i ..hm… bilo je svega. Da, prve su kritike bile mlake, reakcija publike je bila u stilu “a gdje je tu moj “Whole Lotta Love”?”. Uglavnom, muzičkim svijetom se razlio val razočaranja.

Ne za dugo!
Turneja je krenula i Led Zeppelin po prvi puta uvode na koncertima akustični set. Bio je to trijumf koji je prikazao članove grupe kao zrele umjetnike i muzičare sposobne apsorbirati daleko više utjecaja od onih prvobitnih.


Led Zeppelin – “Gallows Pole”

Album je polako zauzimao svoje pozicije, te već u godini izlaska biva priznat kao veliki album i kao okosnica zaokreta grupe ka drugačijem izričaju.

U tom kontekstu je bila simptomatična izjava Jimmy Pagea kad se vratio iz izolacije. Tom prilikom je izjavio “Led Zeppelin može odštampati desetke hitova tipa “Whole Lotta Love “, ali to nam nije namjera, niti idemo tim putem.” Malo je tko ovu izjavu razumio u to vrijeme, ali protokom istog, ovo će postati sinonim za istraživanja novih polja izričaja za sve koji u muzici žele pronaći sebe i prenijeti svoje stvaralaštvo generacijama koje dolaze.

U trenutku kad je treći album zauzeo svoje pozicije i kritika počela blagonaklono gledati u njegovom pravcu, grupa je već radila na svom najkomercijalnijem albumu, kojim će poharati zemaljsku kuglu.

Again!


 Led Zeppelin – “Led Zeppelin III” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci