Nektar – “Down to Earth”

Listopad – 1974

Progresivna grupa Nektar lansira peti album „Down to Earth“

Prethodnik „Remember the Future“ je grupu potvrdio kao progresivnu atrakciju space usmjerenja, te se s razlogom očekivao nastavak. Ovaj put nije došao, jer „Down to Earth“ je sastavljen od kratkih kompozicija, što je već u startu bio odmak od koncepta dugih i često „jedna stana vinila, jedna kompozicija“ albuma, ali i sam izričaj koji je evoluirao. Drugim riječima, grupa privremeno napušta space rock uporište na račun „čišćeg i solidnijeg“ izričaja. (ali ne i labavog koncepta (cirkus!)). Privremeno, zato je će se s narednim projektom „Recycled“ vratiti dugim kompozicijama i koncept izdanjima.

No, ma koliko sljedbenici negodovali o statusu albuma „Down to Earth“, on ipak odrađuje svoj zadatak. Dolazi na top liste i za neko čudo, čak i na najjačoj na svijetu, Billboardu, gdje zauzima #32. mjesto. Ni Kanada, pa i ostatak svijeta nije ostao imun na ovo izdanje, ali, … . UK im je i dalje bio neosvojiva tvrđava. I u tom kontekstu, pomalo čudna činjenica, da bend u UK do tog trenutka nije zauzeo nikakve pozicije (a i kasnije!). Bili su poznati diljem Europe, Amerika ih je „nekritički“ prigrlila, ali Englezi su ostali hladni.


Nektar – “Nelly The Elephant”

I sad dolazi ono možda najintrigantnije. Naime, vjerojatno ne postoji album u opusu ove grupe, a vjerujem i u nešto širem kontekstu, koji je od sljedbenika dobio ocjene koje se kreću od negacije, do priznanja velikog ostvarenja.

S jedne strane, odsustvo koncepta i dugih kompozicija, kao i skretanje van space rock voda donijelo je negativne reakcije djela sljedbenika, dok pak s druge stane, ti isti argumenti se upotrebljavaju kako bi se dalo važnosti ovom izdanju. Drugim riječima, koncept (iako postoji labava poveznica, život cirkusa!), jest samo odsustvo koncepta (poznato?), skretanje s uhodane staze izričaja jest izlet kojim se željelo pokazati da grupa može funkcionirati i u drugačijem muzičkom okruženju, itd, itd, itd .. . Argumenti s obje strane su beskonačni i vjerovali ili ne, dan danas se na specijaliziranim forumima na netu vode rasprave baš o ovom album o njegovom statusu u opusu grupe.

Kako bi se sve skupa objedinilo pod jednom mišlju, najbolje je album poslušati i to pažljivo, te donijeti svoj sud, svatko za sebe.


Nektar – “Down to Earth” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci